Familjen startar Elmas begravningsbyrå i Brålanda

Marie Svensson har alltid velat arbeta med begravningar och nu är tiden kommen, det är premiär för familjens begravningsbyrå i Brålanda. Till sin hjälp har hon maken Anders och sonen Anton.
– Jag har alltid varit fascinerad av begravningar, säger Marie Svensson.

ANNONS
|

Klingar namnet Elma bekant? Då kanske du har varit och fikat på Elma på Dal, familjens café utanför Mellerud. Nu adderar paret Svensson en begravningsbyrå till sin verksamhet.

– Marie har i många år velat starta en begravningsbyrå, säger Anders och Marie fyller i:

– Jag vet inte vart det kommer ifrån men sedan jag var liten har jag varit fascinerad av just begravningar.

Men livet har rullat på med utbildning, jobb och annat. Men så blev det dags till slut efter att bitarna en efter en föll på plats. Det började med en utbildning till begravningsrådgivare under pandemin. Fortsatte med praktik hos Ströms begravningsbyrå i Färgelanda och slutar med starten av den egna begravningsbyrån i Brålanda.

– Det ena har lett till det andra, jag känner mig så bekväm, säger Marie Svensson.

”Att få binda samman allt”

Hon omfamnar hela processen - allt från att hämta en avliden, till att göra det administrativa, till att få göra det sista för de anhöriga, och även för den avlidna.

– Att få göra ett fint minne i form av en ceremoni. Att man gör det till något fint. Den där känslan när man kommer hem från en begravning. Den är fantastisk och jag mår så bra, säger Marie Svensson och förklarar vidare:

– Man blir ju ledsen när man ser de anhöriga men man är också där och stöttar. Och när du kommer hem så vet du att du fick de där goa blickarna från de anhöriga. Eller att jag kunde ge den där klappen på axeln till en anhörig som jag vet kommer att betyda jättemycket. Eller att man bara pratar lite. Att få binda samman allt det här, hela säcken. Det är väldigt fint.

Värnar Brålandaandan

Att begravningsbyrån skulle ligga just i Brålanda var ganska så självklart.

– Det finns ju ingen begravningsbyrå i Brålanda. Så vi provar att vara en begravningsbyrå här ute. När vi har pratat om att öppna så har vi tänkt att det här är ett litet samhälle men med ett stort geografiskt område. Vi tänker att vi är den lilla byrån, vi kommer aldrig att bli stora, säger Marie och Anders fortsätter:

– Vi är den lilla byrån med det stora hjärtat. Det är samma känsla som när vi startade vårt första café. Då fick vi många gäster härifrån bygden. Så när vi pratade om att starta detta så ville vi finnas häromkring.

– Brålandaandan, den är ju känd och den vill vi hålla igång så mycket det går.

Satsa innan det är för sent

För ett par år sedan dog Maries pappa berättar hon:

– Jag stod honom nära och hamnade i en livskris, jag mådde riktigt dåligt, säger hon.

– Anders pappa gick också bort, lite före min pappa. Vi vet vad våra pappor drömde om att göra som de aldrig fick för att de dog för tidigt och alldeles för fort. Det var där och då som vi sa att tänk när vi blir äldre, om vi får leva och ha hälsan i behåll. Att vi då sitter där och säger att tänk om vi gjort det här, varför gjorde vi inte det?

– Vi har insett vikten av att man ska leva nu, inte sen, för man vet inte om sen kommer. Det har gjort att vi har närmare till snabba beslut, som det här.

Namnet Elma kommer från Anders farmor. När deras café skulle få ett namn sökte de ett som var kort, lite gammaldags och ger en känsla av trygghet. Och vad kan vara bättre för en begravningsbyrå?

– Det är ju ett känt namn och folk vet vilka vi är. Vi blir lyckliga av att möta folk, vi älskar det och det har blivit vårt signum, säger Anders Svensson.