Dalslands första trafikljus på plats: ”Folk ska haja till”

Från smutsiga Hornsgatan i Stockholm till mitt i Ronjaland på lugna Bläsen i Fröskog. På tisdagen invigdes Dalslands första fullt fungerande trafikljus.
– Det är ett sätt att få människor att upptäcka allt det vackra som Dalsland har att erbjuda, säger Julia Kvarnlöv, marknadschef på Visit Dalsland.

ANNONS
|

Det är hon som tagit initiativet till greppet att placera ett trafikljus mitt i naturen. Men – och det är ett viktigt men. Det har inte skett någon åverkan på den känsliga naturen. Trafikljuset är fastspänt på trädstammen och drivs av ett batteri som får sin energi från solceller.

Bli överraskad

Trafikljus återfinns vanligtvis i helt andra miljöer än Bläsen vid sjön Ärr. För vandraren som kommer över berget via Bläsenrundan blir överraskningseffekten stor.

– Det är meningen. Folk ska haja till och undra vad är det här för tokigheter mitt ute i naturen. Här har vi också satt upp instruktioner för en mindre andningsövning att göra samtidigt som man ser ut över omgivningarna, säger Julia Kvarnlöv.

Utsikten över odlingslandskapet, vattnet och vägarna är anslående. Det finns förstås andra platser i Dalsland som bjuder på vacker natur och fin utsikt. Julia Kvarnlöv berättar att Visit Dalsland lade ut en fråga på sociala medier och fick in många förslag på utsiktsplatser. Man stannade dock för Bläsen i Fröskog.

– Det här är en typisk dalsländsk utsikt, säger hon.

Får stort genomslag

Trafikljuset sitter inte på toppen av berget. Platsen är i stället vald så att det finns lite skyddade tallskog omkring.

Det annorlunda greppet att lyfta fram Dalslands unika natur på detta sätt har redan fått stor uppmärksamhet.

Platsen har också en intressant historia med tanke på filmen Ronja Rövardotter från 1984 i regi av Tage Danielsson, Den räknas som en modern klassiker och stora delar av miljön i den filmades i Fröskog.

Det har föreningen Vandra i Ronjaland tagit fasta på. Initiativtagaren till den, Roy Andreasson, fanns på plats. Han berättade att en grupp började jobba med att skapa vandringsleder 2016 och där Bläsenrundan kom att ingå. 2021 invigdes ett nätverk av leder i det område där flera av filmscenerna spelades in – Vandra i Ronjaland var född.

Ansluter till Pilgrimsleden

– Våra leder är dessutom ihopkopplade till Pilgrimsleden genom Dalsland. Det gör att man kan komma lite långväga ifrån, säger Roy Andreasson.

Lotta Edin Johansson, ny vd på Visit Dalsland, gjorde blott sitt andra besök på Bläsen i samband med att trafikljuset invigdes på tisdagen.

– Den här utsikten kan man inte klaga på. Det är bara att hoppas att fler upptäcker vår fina natur, säger hon.

Trafikljuset kommer att sitta uppe under sommarsäsongen. Vad som sker med det sedan är inte bestämt.