Chock och förtvivlan efter branden på Storgatan: ”Vet inte var vi ska ta vägen”

Samtidigt som det brann i butiken nedanför fick familjen hals över huvud kasta sig ut ur den rökfyllda lägenheten. Branden på Storgatan i Mellerud drabbade flera familjer och butiksägare.

ANNONS

– Vi fick ge oss iväg i all hast och fick inte med oss något, berättar dottern i den familj som bott på mellanvåningen i sju år.

Den som slog larm till SOS alarm var hennes bror – Abdalqader ”Abbe” Futayh. Han satt uppe på morgonen sysselsatt vid sin dator när han kände röklukt. Han väckte familjen samtidigt som han larmade.

– Jag satt vid datorn och lyssnade på musik, då jag kände att det luktade konstigt. När jag tittade ut genom fönstret såg jag att det kom rök och eld underifrån. Då väckte jag resten av familjen och vi sprang ut så fort det gick. Man kunde varken se eller andas på grund av all rök. Jag är i chock och hittar inte min katt, säger han efter de flydde branden.

Senare vid lunchtid rapporterades att katten var återfunnen och välbehållen.

Snabbt rökfylld lägenhet

Deras lägenhet rökfylldes snabbt, men de och hyresgästerna ovanför på tredje våningen lyckades ta sig ut genom det rökfyllda trapphuset.

– Vi inte kunde nästan se ingenting framför oss. Det gällde bara att ta oss ut, berättar hon för Melleruds Nyheter.

Chockade och förtvivlade stod de sedan ute på gatan vid torget i ungefär en timme medan räddningsstyrkorna kämpade mot elden. Därefter fick de komma in i Grinstadrummet genom Medborgarkontorets försorg för att värma sig. Under fredagen visste de inte var de skulle ta vägen.

Livsmedelsbutiken i bottenvåningen drivs av Ahmad Abdaikrem sedan ett år tillbaka. Han står och pratar med några bekanta, strax utanför avspärrningarna.

Vill bygga upp butiken igen

– Vid halv sex-tiden på morgonen ringde Securitas och en granne till mig och berättade om branden. Det här känns inte bra, säger han.

Han berättar att han är fast bestämd att bygga upp butiken igen.

Högst upp i huset bor en annan familj. Klockan var ungefär 05.30 på fredagsmorgonen när Andreas Blyckert på översta våningen förberedde sig för att åka till jobbet. Han bor tillsammans med sin fru och elvaårige son i lägenheten högst upp i fastigheten.

– Jag såg något som jag antog var dimma eftersom det var mörkt ute. Men det glimmade gult så jag öppnade fönstret och såg att det brann i markisen till butiken som ligger under vår lägenhet. När jag kom ut i trappuppgången var det helt rökfyllt, men vi lyckades ta oss ut på baksidan av huset med vår elvaåriga son, berättar han för TTELA.

Fastighetsägaren: Ekonomisk smäll

Svante Blomgren äger det brandhärjade huset på Storgatan. För honom innebär branden en ekonomisk smäll.

– Visst har jag det försäkrat, men självrisken är hög och alla vet ju hur svåra försäkringsbolag kan vara, säger han när Mellerud Nyheter når honom.

– Det är skit allting, helt enkelt. Men lyckligtvis kom ingen till skada. Det är huvudsaken, säger han.

Den utbrända butiken hade nyligen renoverats. De båda lägenheterna på vardera 10 kvadratmeter hade också fått en uppfräschning. Fastigheten är från 1930-talet. Svante Blomgren har via sitt bolag Svante blomgren Hyresbolag AB, ägt huset i fyra–fem år.

Väckte oro bland personer i närheten

Vittnen som Melleruds Nyheter pratar med berättar vad de såg under morgonen.

– Det var helt avstängt på vägen här när jag kom hit. Jag blev oroad och undrade vad som hade hänt och om någon var skadad, säger Daniel Flink, blomsterhandlare på torget, samtidigt som han säljer blommor till kunderna på plats.

Även Pierre Kraft, som driver restaurangen Nyfiket, blev vittne till det som hände.

– Jag var här och förberedde redan klockan 5, innan det började brinna, berättar han.

– Sedan vid 05.24 kände jag att det luktade brandrök och undrade vad som hade hänt. Då gick jag ut för att titta och då kände jag ännu mer röklukt. Det brann inte så mycket i början, så jag blev inte oroad för egen del. Sedan började det brinna mer och då kom brandbilarna, säger han.

Frisören mitt emot det brandhärjade huset meddelade under dagen på Facebook att hon skulle hålla stängt, på grund av branden. “Vi kommer kontakta alla berörda kunder”, stod det på sidan.