Mannen började arbeta som enhetschef på socialförvaltningen i Melleruds kommun hösten 2022.
Mannen började arbeta som enhetschef på socialförvaltningen i Melleruds kommun hösten 2022. Bild: Tommy Lofgren

Chef på socialförvaltningen ska ha sexofredat kollega

Tidigare enhetschefen i Trollhättans stad misstänks för att ha sexofredat en kollega. Han sa upp sig men fick kort därefter ett liknande jobb i Melleruds kommun. Enligt Trollhättans stad varnade man för mannen, en lögn menar Melleruds kommun.
– Det pågår en process, säger socialchefen i Melleruds kommun.

ANNONS
|

Enhetschefen på socialförvaltningen i Melleruds kommun dömdes för tre år sedan för grovt rattfylleri. Han stoppades av polisen när han kraftigt berusad körde bil mellan Vargön och Trollhättan. Straffet blev villkorlig dom och samhällstjänst.

För ett och ett halvt år sedan åtalades han för sexuellt ofredande av en kvinna. Chefen och kvinnan arbetade båda inom Trollhättans stad. Det misstänkta brottet skedde efter en afterwork de både kollegorna hade varit på.

– Där börjar han kyssa mig och ta på kroppen, på rumpan och håller fast mig. Han är ganska stark och det går inte att komma därifrån. Jag sa ”nej sluta” men jag kunde inte prata eftersom han försökte kyssa mig. Jag försökte krångla mig ut men upplevde att han hade ett fast grepp. Hans telefon ringde och då kom han av sig, berättar kvinnan i polisförhör.

Menar att han fått inviter

Mannen själv nekar till brott och berättar i förhör att han under kvällen fått sexuella inviter.

– Då var det en lucka vid någon port och då tog jag in henne och frågade om jag kunde kyssa henne, berättar enhetschefen i polisförhör.

Tre dagar efter att polisen förhört honom sa han upp sig från sitt jobb som enhetschef i Trollhättans stad. Enligt personalchefen i Trollhättans stad, Elisabeth Funck, skedde det på egen begäran.

Tanja Mattsson, socialchef i Melleruds kommun är fåordig när tidningen når henne.

– Den händelsen känner vi till sedan förra veckan och där för vi en dialog med honom. Det pågår en process och det är inte avgjort i domstol än, säger hon.

Rattfylleridomen vill hon inte kommentera eftersom det rör sig om en enskild person.

Händelsen med kollegan skedde i juli 2022 och enligt Trollhättans stad slutade han där i september samma år. Kort därefter börjar han sedan att jobba i Melleruds kommun. Enligt socialchefen i Mellerud rekryterades han i april, alltså tre månader innan det misstänkta brottet ska ha skett.

Tanja Mattsson menar att man i kommunen tar referenser på den som ska anställas och att det ska lämnas in ett utdrag ur belastningsregistret. Hon berättar också att det även genomförs tester under rekryteringsprocessen.

– Vår rekryteringsprocess skedde innan händelsen, konstaterar Tanja Mattsson.

Fick ni någon information efter att det hade skett?

– Nej.

Ord står mot ord

När det gäller rekryteringen av mannen från Trollhättan till Mellerud står ord mot ord. Elisabeth Funck menar att Melleruds kommun tog referenser på mannen i juli 2022, när händelsen med kollegan var känd. Trollhättans stad menar att de gett Mellerud den information som fanns tillgänglig.

”Anledningen till att Trollhättans stad inte uppgett händelsen vid referenstagning är att ingen rättegång eller dom är utfärdad. Vi spekulerar inte kring personers privatliv när en annan arbetsgivare ber om referenser. När referenstagaren frågade om vi skulle anställa personen igen svarade vi nej och att de bör fråga personen själv vad anledningen till det är”, skriver Elisabeth Funck, personalchef i Trollhättans stad i ett mejl.

En lögn menar Melleruds socialchef:

– Det stämmer inte, på precis den frågan svarade Trollhättan att man skulle anställa honom igen, säger Tanja Mattsson.

Trollhättans stad meddelar sen att man står kvar vid sitt svar.

När tidningen söker mannen på mejl och telefon får vi inget svar. När vi några dagar senare försöker få kontakt meddelar kommunens växel att han sjukskrivit sig.

– Varför han är sjukskriven får han svara på själv, säger Tanja Mattsson.