Camilla Roslind från Köpmannebro är en erfaren bokrecensent, med ett eget Instagramkonto där hon tipsar om bra läsning.
Camilla Roslind från Köpmannebro är en erfaren bokrecensent, med ett eget Instagramkonto där hon tipsar om bra läsning. Bild: Privat

Camilla tipsar om läsning för lata semesterdagar

Camilla Roslind från Köpmannebro ger tips på sommarläsning till Melleruds Nyheters läsare. Hon publicerar sina bokrecensioner från Instagram, mestadels handlar det om romaner och deckare.

ANNONS

Mera tips? Kolla på hennes Instagramkonto frokenmillaskanslaforbocker

Här finns ett stort antal recensioner på böcker som Camilla läst och tyckt till om. Perfekt för lata sommardagar!

Bild: Emma Graves

”Syskonfejden” av Moa Herngren

Tre syskon, Ulrika, Andrea och sladdbarnet Rasmus är uppvuxna i samma familj, men har helt olika upplevelser av sin barndom. När pappan dör skapar det motsättningar mellan syskonen. Vem tar ansvar och vem smiter undan? Andrea som avgudade pappan och Ulrika med en helt annan bild av fadern.

Rasmus som blev kvar som ”ensambarn” redan som nioåring när båda systrarna flyttat hemifrån. Vad är hans upplevelse av sin uppväxt? Pappa Olles död blir upptakten till nya konflikter om arv och mammans gunst, men frågan är vems version av barndomen som är sann?

Moa Herngren har än en gång skrivit en relationsroman som både berör och som säkert många kan relatera till. I Syskonfejden briljerar hon med en knivskarp och mycket skicklig berättelse om familjerelationer och hur utsatt man kan känna sig i sin egen familj.

När förväntningar inte uppfylls och relationer skaver och känslan av utanförskap växer räcker inte syskonkärleken till. För vem äger rätten till bilden av sin barndom? Syskonfejden är Moa Herngrens tionde roman och trots skyhöga förväntningar blev det en läsupplevelse extra allt.

Moa Herngrens är drottningen av familjedraman både på tv-serier, men framförallt som författare. Syskonfejden har en självklar plats som en av årets bästa romaner! Jag säger bara outstanding, Moa Herngren!

Betyg 😻😻😻😻😻

”Förtjänst och skicklighet” av Monica Nebelius Lüning

En välbärgad känd affärsman blir brutalt mördad, överkörd och krossad av en bil. Det är ett oerhört grymt mord då mannen blivit överkörd flera gånger. Polisen Gabriella leder utredningen och till sin hjälp får hon Ingrid, den nya domaren vid tingsrätten i Varberg.

Den döde mannen efterlämnar tre vuxna barn och en fästmö. Alla har olika syn på sitt förhållande med den döde och en helt annan bild än en harmonisk familj kommer fram. Finns svaret i familjens mörka hemligheter eller är det någon annan som blivit lurad av den drivne affärsmannen?

Under utredningen finner även Gabriella och Ingrid varandra, två duktiga yrkeskvinnor som båda har det tufft. Gabriella är ensamståendes med en tonårsson som inte mår bra och Ingrid har flytt från en destruktiv relation. Tillsammans jobbar de med fallet och en försiktigt vänskap växer fram.

Monica Nebelius Lünings debutroman Förtjänst och skicklighet är en oerhört träffsäker debutroman där författaren mycket snyggt tillsammans med mordutredningen låter oss lära känna Ingrid och Gabriella. Två kvinnor som båda kämpar och där framförallt Ingrids destruktiva relation mycket trovärdigt och otäckt skildras. Monica Nebelius har ett förflutet som domare och det gör också att storyn både lyfter och känns trovärdig.

Det är den första delen i en planerad serie, Varbergsfallen och helt klart en av vårens bästa kriminalromaner. Monica Nebelius Lüning det här är högsta betyg i Förtjänst och skicklighet!

Betyg 😻😻😻😻😻

”Inget av det här är sant” av Lisa Jewill

Alix Summer en populär podcast-stjärna som firar sin 45-årsdag på den lokala Gastro-puben. Där träffar hon som hastigast på toaletten en annan kvinna, Josie Fair, som också fyller år samma dag. Några dagar senare stöter de på varandra utanför Alix barns skola och Josie tar kontakt och föreslår att hon själv skulle bli ett bra intervjuobjekt.

Alix är först tveksam, men Josie verkar ha en intressant levnadshistoria och tillsammans startar de en ny podcast om Josie. Men Josie är långt ifrån den kvinna hon utgett sig för och snart har hon nästlat in sig i Alix liv och hem.

Vem är egentligen Josie Fair och varför är Alix liv på väg att bli en mardröm? Inget av det här är sant av Lisa Jewell är en otäckt spännande thriller där ingenting är givet förrän på sista sidan – om ens då.

Mycket skickligt navigerar Lisa Jewell oss i en hisnande story konstruerad i form av en Netflix-dokumentär, som utgångspunkt, Hej! Jag är din födelsedagstvilling. Det är få författare som är så oerhört skickliga och som gång på gång levererar högklassig läsning. Med skyhöga förväntningar som toppades är Inget av det här är sant en av årets bästa spänningsromaner.

Betyg 😻😻😻😻😻

”Skolan för goda mödrar” av Jessamine Chan

USA någon gång i framtiden. Frida Liu, frånskild med delad vårdnad kämpar med att få tiden att räcka till. Hon har glömt en artikel på jobbet och tänker att hon snabbt ska åka dit och hämta det hon behöver och hem igen.

Dottern Harriet lämnar hon hemma i sin hoppgunga, hon ska ju snart vara tillbaka. Den korta turen blir en längre stund och när hon kommer hem har någon anmält henne. Staten håller ögonen på kvinnor som inte är beredda att ge upp hela sitt liv för moderskapet. Domen blir hård, Frida bedöms vara olämplig som mamma och för att få en chans att behålla vårdnaden om sin dotter måste Frida gå med på att omskolas på en sluten anstalt, En skola för goda mödrar.

Jessamine Chans Skolan för goda mödrar är en skrämmande dystopisk berättelse som blir extra aktuell med tanke på de politiska diskussioner som pågår om övervakning. Med ett stänk av Margret Attwoods The Handmaid’s Tale och tv serien Orange is the new black är Skolan för goda mödrar en briljant skrämmande roman med en framtidsskildring som känns oerhört otäck. En bok som borde vara ett måste att läsa! Ruggigt bra!

Betyg 😻😻😻😻😻

”Med bergens andetag” av Therese Widenfjord

Fotografen Nick Turner återvänder till sin barndoms trakter i Appalacherna. Det är många år sedan han var tillbaka, för efter ett oförlåtligt svek har familjen vänt honom ryggen och i New York har han byggt ett nytt framgångsrikt liv.

Nu ligger hans pappa för döden. Återkomsten är både en flykt från sitt nuvarande liv och en svag förhoppning om att kunna ta upp kontakten med sin familj. I samma trakt finns även Ellie, en äldre kvinna som förlorat allt och kämpar för att överleva i en värld hon inte förstår sig på.

Nick och Ellies vägar korsas och därefter kommer deras liv att förändras, för ibland tar livet nya vägar. Med Bergens andetag romandebuterar Therese Widenfjord. Det är en finstämd, vemodigt och vacker berättelse full med svärta men också om att hitta hem.

I storslagna naturmiljöer och fina personporträtt skulle det mycket väl kunnat vara en Hollywoodfilm av en amerikansk författare istället för Therese Widenfjord som med några år i USA i bagaget mycket skickligt tar läsaren till Kentucky. En allvarsam berättelse som varsamt går från moll till dur och blir en fin läsupplevelse som berör.

Betyg 😻😻😻😻

Bild: Niklas Lindblad

”Fallet Mikaela” av Anna Bågstam

Lydia har äntligen startat en egen advokatbyrå, Pegasus, och lyckats få ett stort och uppmärksammat fall. Deras klient Leon sitter häktad för mord på sin 18 åriga flickvän Mikaela som hittats död hemma hos honom. Bevisen mot Leon är starka, men hans mamma – den rika affärskvinnan Marcella – gör allt för att få sonen friad från anklagelserna.

Bland annat har hon nu gett Pegasus uppdraget att få sin son frikänd. Lydia och hennes biträdande jurist Alex, samt privatspararen Lunken gör allt för att hitta tvivel och bevis på att Leon är oskyldig. Om nu Leon verkligen är oskyldig – vem är då mördaren? Veckorna går och snart är det dags för rättegång. Är verkligen Leon oskyldig eller är det hans mamma som vägrar inse sanningen?

Anna Bågstams Fallet Mikaela är den andra boken i serien Pegasus och det är en stilren spänningsroman som har allt. Anna Bågstam verkligen briljerar med denna oerhört välskrivna spänningsroman. Spännande in i det sista och med en berättarstil som verkligen ger mersmak. Det här Anna Bågstam är en av årets bästa deckare!

Betyg 😻😻😻😻😻

Bild: Anders Timrén

”Tills natten är slut” av Nilla Kjellsdotter

En man hittas skjuten i en park, en småbarnspappa som till synes levt ett stilla familjeliv. Strax efter skjuts en annan man till döds och mördarens tillvägagångssätt är likadant. En kula i tinningen och en skändad kropp med kroppsdelar avlägsnande.

Mija Wadö och hennes kollegor på Krim vid Österbottenspolisen får fullt upp med utredningarna som troligen hör ihop och när ännu ett offer påträffas förstår de att de har att göra med en seriemördare. Mija och hennes kollegor har svårt att hitta något samband mellan offren och samtidigt vet de inte om mördaren har fler offer på sin lista.

Tills natten är slut är Nilla Kjellsdotters tredje bok om Mija Wadö. Nilla Kjellsdotter levererar än en gång mycket stilsäkert en deckare med alla ingredienser en bra kriminalroman ska ha. Det är en stabil deckarserie och med den tredje boken tar nu Nilla Kjellsdotter plats bland våra deckardrottningar.

Betyg 😻😻😻😻

”Flickor som du” av Karin Wik

Journalisten Ida Rossi grannes hus brinner ner till grunden. Kvinnan i huset överlever men säger att hon tror att det har varit okända människor utanför på nätterna. Strax efter brinner ytterligare ett hus med dödlig utgång för paret som bodde där.

Båda bränderna var anlagda och när Ida undersöker omständigheterna kring bränderna hittar hon en gemensam nämnare. De boende i husen som brann hade jobbat på Björkåsens barnhem på sjuttiotalet. Ett hem för tonårsflickor som betraktades som bråkiga och skulle uppfostras.

Ju mer Ida forskar i omständigheterna kring det numera nedlagda barnhemmet börjar en obehaglig sanning komma upp till ytan om vad som egentligen hände på Björkåsen. Sakta lägger Ida Rossi pussel om barnhemmet och om de konsekvenser som satt spår efter traumatiska upplevelser. Något som river upp gamla sår hos de berörda, men framförallt finns det någon som inte vill att sanningen ska komma fram.

Flickor som du av Karin Wik är den andra boken om journalisten Ida Rossi i Karlstad. Det är några år sedan den första boken Skolan kom, men det är helt klart värt väntan på den här. Stilsäkert berättar Karin Wik om korruption och maktmissbruk, otäckt välregisserat med en berättelse som mycket väl kunnat vara based on a true story, säkerligen inspirerad av verkliga händelser.

Karin Wik är en författare att hålla ögonen på och förhoppningsvis dröjer inte nästa bok lika länge, för Flickor som du ger definitivt mersmak.

Betyg 😻😻😻😻

”Som en man på Österlen” av Richard Hobert

Max lysande karriär får ett abrupt slut när han blir uppsagd från reklambyrån i Stockholm. Han flyr till familjens sommarställe på Österlen och när en granne ber om ekonomisk hjälp köper Max dennes fruktodling.

Kanske är det livet som äppelodlare som är hans nya grej? Men istället för en idyllisk tillvaro bland äppelträden blir det starten på en mardröm när bygdens oskrivna regler och krav ska fyllas och till slut eskalerar allt. I Som en man på Österlen försöker Max få ordning på sin kaotiska tillvaro och hitta sin självklara plats i det mörka paradiset.

Som en man på Österlen av regissören och manusförfattaren Richard Hobert upplevs som en välregisserad och iscensatt film här i bokform. Med stor omsorg om detaljer i varje scen lyser hans skicklighet som regissör igenom.

Som en man på Österlen känns som en självklar bok att filmatisera och man kan nästan ana rollistan. Det är ett mörkt drama om besatthet och utsatthet långt ifrån turistbroschyrernas idylliska Österlen som blir en läsvärd roman, mycket snyggt signerad Richard Hobert.

Betyg 😻😻😻😻

”Den sista festen” av Claire Mackintosh

Den berömde sångaren Rhys Lloyd har byggt några exklusiva ”sjöstugor” vid sjön i hans barndoms trakter i Wales. Något som den bofasta befolkningen inte gillar. På nyårsafton bjuder Rhys Lloyd in byborna till nyårsfest för att visa upp stugorna.

Det skålas i champagne och minglas, men vid midnatt hittas Rhys Lloyd död i sjön, troligen mördad. På nyårsdagen blir det byns kriminalassistent Ffion Morgan som har hela sin by full av misstänkta och det visar sig att det finns fler än en som velat se Rhys Lloyd död.

Den sista festen av Clare Mackintosh är en smart och skickligt uppbyggd deckare med alla ingredienser en bra engelsk deckare ska ha. Clare Mackintosh håller alltid hög klass och i Den sista festen är ingenting givet förrän på slutet.

Med en maffig intrig och många misstänkta blandat med ett synnerligen intressant persongalleri blir Den sista festen en riktig deckarkaramell. Ond bråd död i iskalla miljöer – perfekt för lata semesterdagar.

Betyg 😻😻😻😻

”Käraste Lena” av Ninni Schulman

1983, 31-åriga Lena hittas hängd i sitt hem på makens släktgård. Lena som är änka sedan några år men blivit kvar på gården. Ett självmord, men Lenas föräldrar vägrar att acceptera att hon tagit sitt liv.

Ingrid Wolt har i rädsla för sin våldsamme exmake lagt ner tankarna på en spaningsbyrå och jobbar nu som städerska på ett hotell och gömmer sig i en väns sommarstuga. Men Ingrid övertalas att utreda Lenas dödsfall och det verkar som föräldrarnas känsla är rätt. Lena visar sig haft hemligheter och det är många som skulle vinna på att se henne död.

Än en gång tar Ninni Schulman oss tillbaka till åttiotalet med alla igenkännande attribut och långt ifrån mobiltelefoner och internet. Den före detta polisen Ingrid Wolt som åter tar sig an ett fall som privatsparare, men det största fokuset i boken ligger ändå på hennes rädsla för sin våldsamme man.

Kära Lena är en spänningsroman om ensamhet och svek, men där utanförskap och familjeband kan få stora konsekvenser. Stilsäkert berättat med en cliffhanger som heter duga som antingen garanterar en fortsättning eller ett abrupt slut. Vi hoppas givetvis på det bästa.

Betyg 😻😻😻😻

”Hembiträdet” av Freida Mc Fadden

Millie är arbetslös och bor i sin bil. Efter ett avtjänat fängelsestraff är hoppet om att få ett bra jobb inte stort. När hon får ett välbetalt jobb inklusive bostad hos den förmögna familjen Winchester satsar hon allt för att sköta jobbet perfekt.

Men något är fel med familjen, Nina, frun i huset, beter sig märkligt och snart börjar Millie ana att något inte står rätt till. Sanningen är chockerande, men familjen vet inte vad Millie är kapabel till.

Freida McFaddens Hembiträdet är en spänningsroman som börjar lite trevande, men i del två tvärvänder historien och man ser del ett i ett helt nytt ljus. Det är en smart spännande berättelse med flera bottnar och ett slut där man med skräckblandad förtjusning läser sista raderna.

En thriller som behöver lite tid, men som sedan blir en psykologisk thriller extra allt! Otäckt bra underhållning för alla som gillar en nervkittlande story.

Betyg 😻😻😻😻

”Tid för Lisbeth” av Annelie Sylvan

Dumpad efter 40 års äktenskap köper Lisbeth sig en enkel stuga i skogen och lämnar sitt gamla liv. Arg och ledsen behöver hon landa och hitta sig själv. Döttrarna förstår ingenting och tycker hennes självförverkligande är helt galet.

Med nya bekantskaper och tid att reflektera försöker hon sätta sig själv på paus för att bli en hel människa. Kan man börja om som 60 plus och har man framförallt rätt att prioritera sig själv när man är i kris? Frågor som Lisbeth hoppas finna svar på – för än måste det väl finnas tid för Lisbeth.

Livet efter nöd och lust är temat i Annelie Sylvans underbara debutroman. En lågmäld varm roman om att sent i livet kraschlanda och börja om när man trodde att det var det (någorlunda) perfekta livet man levde. Med en finstämd berättelse och ett fint tecknat persongalleri blir Tid för Lisbeth njutbar läsning som berör. Mersmak Annelie Sylvan, mersmak!

Betyg 😻😻😻😻

”Segla på ett moln” av Birgitta Bergin

Tones liv är i spillror, uppsagd från jobbet på ytterst tveksamma grunder och hennes man har lämnat henne för en ny yngre kärlek. Då ringer plötsligt Chanelle, bästa barn- och ungdomsvännen som hon tappade kontakten med i vuxen ålder.

Chanelle vill bjuda på en segeltur på västkusten och Tone tackar ja. Det är inte helt enkelt att ta vid och hitta tillbaka till den förtroligheten de hade som unga och segelturen bjuder på både gråt och skratt. Efter ett tag avslöjar Chanelle vad hon egentligen är ute efter och Tone ställs inför ett svårt val. Ett val som kommer att förändra allt.

Segla på ett moln av Birgitta Bergin är den första delen i en trilogi om kvinnlig vänskap. Det är en roman om svåra livsval när livet tar tvära kast. I en gammal segelbåt under några sommarveckor i den bohuslänska skärgården blir Segla på ett moln en finstämd roman med mörka stråk som får läsaren att reflektera.

Birgitta Bergin lyckas oerhört väl ställa frågan om svåra personliga val här i romanform och Segla på ett moln blir en bitterljuv historia bokstavligen om liv och död.

Betyg 😻😻😻😻