Biblioteket vill öka läsintresset – gratis bok delas ut

Melleruds bibliotek startar ”Mellerud läser” som ett läsfrämjande projekt för att öka bokintresset hos vuxna i kommunen. Biblioteket ger ut boken ”Kallocain” av Karin Boye gratis till de som vill läsa svensk skönlitteratur.

ANNONS
|

I Melleruds kommun skapas ett innovativt initiativ med syfte att väcka läsintresse bland vuxna. Genom ett nytänkande projekt strävar nu Melleruds bibliotek efter att förändra synen på biblioteket som en källa till gemenskap och reflektering.

Biblioteket vill öka läsintresset i kommunen och nu utmanar biblioteket och bibliotekarien, Martin Södergren, Melleruds invånare till läsning av Karin Boyes dystopi-roman Kallocain. En bok som utspelar sig under tidiga 2000-talet med stor inspiration kring 1930-talets Tyskland och Sovjetunionen, vilket kan ses som mycket aktuellt i dagens samhälle menar Martin Södergren.

– Jag tror att boken får många att tänka till kring samhällsutvecklingen, säger Martin medan han bläddrar i boken.

Boyes 80 ådriga dystopi fortfarande relevant

En av de drivande faktorerna bakom valet av Boyes verk var dess tidlösa relevans och förmåga att reflektera över samtiden. Trots att boken publicerades redan 1940, belyser den frågor som är stora ännu idag. Teman som övervakningsteknik, maktmissbruk och individens rättigheter väcker tankar om paralleller till dagens samhälle och globala händelser.

– Vi valde en bok som inte var som en tegelsten, säger Martin.

Han uttrycker en önskan om att skapa en lika stark läskultur som den som återfinns i Stockholm efter att huvudstadens bibliotek startat ”Stockholm läser” vilket genomförts i över 20 år.

Martin erkänner att han ser en utmaning med att hitta medel för framtida projekt som detta, men ser också stor potential i att skapa årliga evenemang för att fortsätta engagera invånarna i svensk skönlitteratur.