Chans för norrsken i kväll – så maxar du chanserna

Som en dans av ljussken i grönt och blått. Under fredagskvällen fanns det chans att se fenomenet norrsken i området.
– Tumregeln är att ge sig ut när det går att se ett par stjärnor, säger Carl Bergstrand, norrskensupplysare och grundare av Facebookgruppen ”Norrsken”.

ANNONS
|

Under fredagskvällen gällde det att speja upp mot himlen. Även om norrskens-säsongen varit trög i år, fanns det under kvällen chans att få se det fantastiska ljusfenomenet.

– Jag skulle vilja sträcka mig och säga att vi ungefär från klockan 22.00 och fram till 23.00 har möjlighet att se norrsken. Det finns mycket som idag talar för det, säger Carl Bergstrand, norrskensupplysare och grundaren av Facebookgruppen ”Norrsken”.

Säsongen för norrsken i södra Sverige sträcker sig från början av augusti till maj, innan det blir för ljust om kvällarna. För att få syn på norrskenet gäller det att himlen är tillräckligt mörk och molnfri.

– Tumregeln är att vi gärna vill se ett par stjärnor på himlen, då är det mörkt nog. Runt 20-tal stjärnor är en bra måttstock, framför allt i södra Sverige.

Vanliga misstagen vid norrsken

Ett misstag som många gör, förklarar Carl Bergstrand, är att stirra sig blinda på det så kallade KP-indexet. Indexet är ofta det som norrskens-appar brukar använda när de talar om hur stora eller små chanserna för norrsken är i området.

– Det är ett ganska trubbigt mätverktyg. KP-index är ett bra index för att se hur det ser ut i framtiden. Men när vi pratar om hur det ser ut ”just nu” och de kommande timmarna, är det helt värdelöst. KP-index visar endast ett tre-timmars-värde. Jag har fotat norrsken från Gotland när värdena var under KP2 exempelvis. Så det handlar om att ha tålamod och ge sig ut när det är mörkt.

Ja, vad ska man tänka på?

– Titta åt norr, vänj ögonen vid mörker, ta med en kompis och behåll tålamodet. Det är viktigt, säger Carl Bergstrand.

Tusentals följer grupp om norrsken på Facebook

Han förklarar att en norrskensbåge är tusentals kilometer i bredd.

– Till exempel delar Stockholm och Göteborg ungefär samma breddgrader. Så ser man norrsken i Stockholm, ser man det i Göteborg med. Norrsken är väldigt stort på det sättet.

Norrsken har kommit att bli en riktig snackis och ett stort intresse i Sverige den senaste tiden. Något som Carl Bergstrand aldrig trodde, när han för snart 11 år sedan startade Facebookgruppen Norrsken.

– Idag har gruppen över 177 000 följare. Gruppen har blivit som en bebis som man ser växa dag för dag. Det har verkligen blivit en folkrörelse. Jag är väldigt ödmjuk inför att så många följer detta.

Nu är han också aktuell med en bok på ämnet. I boken ”Norrsken – den heltäckande handboken”, får läsarna lära sig allt om ljusfenomenet.

– Det är en nördig men lättbegriplig bok om hur norrsken fungerar. Det är svårt att lära sig norrsken om man inte är en nörd, så boken är mitt sätt att inspirera att man faktiskt kan lära sig grunderna.

Norrsken

Norrsken, eller polarsken, bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten.

Norrsken kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland. Polarskenen är ljussvaga fenomen och de syns därför inte under dagen. Givetvis krävs det att himlen är någorlunda molnfri.

Källa: SMHI.