Här är Gunnar Lidells vildsvinsfälla – har skjutit ett 30-tal grisar

Sedan 2020 har Gunnar Lidell i Frändefors fångat och skjutit ett 30-tal vildsvin i sin fälla, dessutom har dryga tiotalet skjutits vid jakt, i grödor eller vid hans åtel.
– Mig gör det inget om alla vildsvin försvann från Sverige, med tanke på all skadegörelse de ställer till med i trädgårdar, i grödor och trafiken. Men det krävs centrala beslut, säger han.

ANNONS

Vildsvinsfällan är omdebatterad, men är aktuell i dagsläget med tanke på att allt fler drabbas av vildsvinen framfart i trädgårdar och sädesfält. Gunnar vet om minst fyra – fem ytterligare fällor av samma typ i Västra Götaland.

Inte alla vill berätta att de använder en sådan metod, men det har Gunnar inga problem med.

– Personer med trädgårdar och aktiva lantbrukare i min omgivning är positiva till fällan. Men rena jägare anser inte det är etiskt att fånga dem i en fälla. En del menar att grisarna blir stressade och att köttet då blir förstört, men det har jag aldrig upplevt. Djur är ganska tuffa mot varandra också. En vildsvinsgalt kan komma och äta upp en annan galts avkomma – inför kullen. Så etik en tolkningsfråga.

LÄS MER:Vildsvinen invaderar trädgårdar i Håverud: ”Är obehagligt”

Han berättar att vildsvinen kom till Frändeforstrakten 2015–2016, från Lane Ryrs-hållet. När Gunnar köpte fällan i april 2020 sedan fanns här redan en permanent stam på mellan 20 och 40 grisar.

– De flesta är randiga som små, men var fjärde gris i vårt område är ofta brokiga och ser ut som en Linderödsgris. Det beror på en gen sedan gammalt i vildsvinsstammen.

Ett komplement

Gunnar köpte sin vildsvinsfälla som ett komplement till den övriga jakten. Mestadels fungerar den som foderplats för att vänja vildsvinen att gå in i fällan som mäter 30 kvadratmeter.

– Det är den största modellen, för att få vildsvinen att känna sig trygga och näst intill ”hemma”. Inget trångt utrymme alltså.

Han fortsätter:

– Det finns andra fällor som kan fånga vuxna djur, men då tror jag det kan uppstå situationer då de kan skada varandra.

Från 0 till 300 000

Fram till cirka 1980 fanns inga frilevande vildsvin i Sverige. Idag finns cirka 300 000 vildsvin i landet. En flocks normalrevir mäter 5 000-10 000 hektar och de kan röra sig ett par mil per dygn när de letar mat.

Suggan går dräktig i 115 dagar och föder fem till åtta kultingar per kull. Händer det den kullen något, går hon i brunst på nytt inom tio dagar.

LÄS MER:Kommunen om vildsvinen: Sätt upp elstängsel

Målade med tjära

Gunnar visar vägen till fällan, spår utanför visar att de inte gått in i den föregående natt. Flera träd utanför fällan är målade med tjära, cirka en meter upp på stammen. Vildsvinen stryker sig mot tjäran som blir ett skydd mot parasiter och myggor.

– Om man tjärar ett träd med grov räfflad stam ser man direkt när grisarna skrubbat sig, du ser lera och hårstrån som fastnat.

När vi kommer fram är fällan öppen som matstation, men när Gunnar sätter en begränsningsbräda på 55 centimeters höjd vid ingången blir den laglig för fångst. Risken att ett vuxet djur går in och blir fångat är mycket större om det är fritt.

När suggan noterar brädan stannar hon, medan de yngre vildsvinen (upp till årsgamla grisar) är mer orädda och går in och äter av majsen.

Gunnar har sparat en del vegetation inuti fällan, för att den ska kännas så naturlig som möjligt.

Video: Gunnar visar runt i vildsvinsfällan

– Man måste kunna se grisarna för att avliva dem så humant sätt som möjligt. Man ska använda minst ett klass 3-vapen, kaliber 22 Magnum för att få ett direkt dödande skott.

Gunnar förordar att man hanterar suggor med preventiva åtgärder.

– Skjuter du alla kultingarna går hon in i ny brunst inom tio dagar, därför sparar jag alltid en till två ur kullen.

Fällan måste vara utrustad med ett elektroniskt larm, som skickar ett sms till Gunnars telefon när den slagit igen. Han ser även detta på övervakningskameran. När Gunnar gillrat sin fälla är det vaknatt som väntar – han sätter väckning varannan timme. Det är inget latmansgöra att ha en fälla.

LÄS MER:Läsaren om vildsvin: Använd urin

Vittja fällan snarast

– Många åker inte ut förrän det ljusnar och låtar grisarna vara kvar under natten. Men jag tycker fällan ska vittjas snarast, har aldrig varit här senare än en halvtimme efter att den slagit igen.

I år har Gunnar fångat grisar vid tre tillfällen och varit vid fällan inom en kvart.

– Jag har släppt ut två – tre grisar i varje konstellation. Om lantbrukarna har tur kanske någon jägare skjuter en av de två kultingarna efter någon vecka och en annan jägare tar den sista några veckor senare. Två – tre veckor senare har suggan inga dragna spenar kvar och är då teoretisk sett jaktbar.

Video: ”Skjuter så fort som möjligt – för djurets skull”

LÄS MER:Vill utrota vildsvinen – får vänta ett år

Vad ska man som privatperson tänka på i skogen där det finns vildsvin?

– Se till att du hörs och märks, för väsen och trampa på pinnar. Har du hund så håll den nära dig. En bekants jakthund anfölls av en 160-kilosgalt på Halle/Hunneberg. Det var tredje hunden den galten dödade, men den grisen kunde skjutas senare.

Han menar även att de kan bli farliga för jägare och förordar kevlarbyxor.

– Björn och vildsvin blir farliga vid eftersök om de är skadade och pressade. De går undan och gömmer sig för att sedan angripa. Och de kommer tyst. Om en galt blir pressad kan han skära upp en människa från knäna och upp till skrevet med sina långa skarpa betar.

Har du något råd till de villaägare som drabbats i Håverud?

– Gå ihop med markägarna och kombinera en fälla med smygjakt och åteljakt. Ett tips till markägare som vill minska på stammen, tänk på att premiera jägare som skjuter vildsvin. Man kan till exempel ge rabatt på arrendet. Vi har för många vildsvin i Sverige idag.

Fler trafikolyckor med vildsvin 2024

Jämför man perioden januari till och med maj 2024 med samma period tidigare år ser man en stor ökning vad gäller antalet olyckor. Jämfört med 2023 ökade vildsvinsolyckorna med 65 procent. Totalt har 2 628 viltolyckor med vildsvin rapporterats in för denna period 2024. Detta är den högsta siffra som någonsin rapporterats för årets fem första månader.

Källa: Naturvårdsverket