Företagarna ser fram emot matfestivalen: ”Som julafton”

Under nästa helg har det återigen blivit dags för matglada besökare att smaka på Glupsk på Dalsland. Festivalen är inte bara populär bland besökare – utan även hos de lokala utställarna.
– Det är lite som julafton, säger Marianne Carlsson, biodlare i Mellerud.

ANNONS
|

Hantverkaren Fredrik Persson gör must och cider av egenodlade äpplen på gården Anolfsbol i Ör. I år är första gången som han kommer ställa ut på Glupsk som äger rum under 24:e och 25:e augusti.

– Förra året var jag ny med musteriet. Det var väldigt nystartat, så i år passade det lite bättre, säger Fredrik Persson som har drivit företaget i två år.

Kontakten är värdefull

Fredrik Persson ser bland annat fram emot att möta människorna som ska till eventet, däribland andra lokalproducerande företagare.

– Man får både träffa nya kunder, men även nya kontakter som kanske alla brottas lite med samma funderingar, säger han.

Något som han tycker är positivt är att det finns ett gemensamt engagemang.

– Det som känns som fördelen där är att de som kommer är matintresserade, så det är väl skillnaden mot om man står på en julmarknad, säger Fredrik Persson.

Inte bara mat

Även om en stor del av fokuset ligger på mat, finns det också andra intressen på eventet.

– Inriktningen var väl från början bara mat och skördefest, men nu har det väl breddat lite, säger Ingela Kristoffersson som driver företaget Ingelas odlingar i Ånimskog och bland annat kommer att ställa ut växter.

– Nu på Glupsk tänkte jag att jag kanske ska nå ut lite mer, säger hon.

För Ingela Kristoffersson är eventet också en möjlighet för henne att lära ut om naturen.

– Jag tycker det är viktigt att man tänker på den biologiska mångfalden, säger Ingela Kristoffersson och fortsätter:

– Jag har satsat en del på bivänliga växter. För vi behöver verkligen hjälpa alla vildbin med deras pollinering över hela säsongen, så jag har satsat mycket på det.

”Bästa blandningen”

Även om en del ansikten är lite nyare hos utställarna, så finns det också de som varit med sedan evenemangets början.

– Jag är med varje år, säger Marianne Carlsson som är biodlare på gården Säby söder om Mellerud.

Hon har varit med sedan festivalens start 2013.

– Jag är inte på så många andra marknader, men Glupsk är jag på. Det är en sådan himla trevlig tillställning, säger hon.

Marianne Carlsson tycker att stämningen och blandningen är något av det bästa med festivalen.

– Det är bra utställare och god mat och föredrag och sådär. Det är bästa blandningen av mat och kultur, säger hon.

”Årets höjdpunkt”

Marianne Carlsson berättar att hon brukar ha nyslungad honung såhär års och att flera av evenemangets besökare har tagit kontakt både under och efter evenemanget.

– Det är många som kommer långväga och det är många man träffar som säger ”jag köper alltid din honung, vad roligt att se dig i verkligheten”, säger Marianne Carlsson.

Under de åren då det varit dåligt väder under tillställningen, menar hon att folk ändå dykt upp.

– Det är årets höjdpunkt, säger hon och fortsätter:

– Det är jättetrevlig stämning både bland utställare och besökare, alla bara går omkring och njuter.

Detta är Glupsk på Dalsland

– Glupsk på Dalsland är en mat- och kulturfestival som startade 2013, där fokuset ligger på det lokalproducerade.

– Evenemanget blandar mat, musik, konst och kultur.

– Festivalen äger rum den 24 till 25 augusti på Fengersfors Bruk.

– Evenemanget är gratis för barn upp till 18 år. Därefter förekommer inträde.

Informationen har hämtats från Glupsk på Dalslands hemsida.

LÄS MER:Ingela har en bergstomt – med massor av växter: "Går att odla överallt”

LÄS MER:Fredrik satsar på äppelodling hemma på gården – gör egen must