Matilda Hjalmarsson och hennes nova scotia duck tolling retriever Chilli lever i sin dröm. De reser runt med husbilen och upptäcker nya platser och träffar nya vänner runt om i både Sverige och Norge.

Vanlife är melodin för Matilda

Efter cirka ett års arbete stod den klar – Matilda Hjalmarssons ombyggnad av sin Fiat Ducato -12 till husbil. En sommar med flera långresor och härliga naturupplevelser i sin van har gett 30-åringen mersmak. Nu flyttar hon till Östersund för att uppfylla en barndomsdröm och komma närmare den norrländska naturen.

Solway är den döpt till, Matildas mysiga lilla husbil. Varenda kvadratcentimeter är utnyttjad till fullo för att kunna nyttjas på bästa sätt. Och allt har hon gjort själv, förutom inkopplingen av el.

Vad var mest frustrerande under byggtiden? – Alla dessa plåtskruvar i olika vinklar. Det var jättehårt att få i dem, konstaterar Matilda.

Melleruds Nyheter skrev om denna händiga tjej i januari 2022. Då var hon i full färd med att bygga om bilen. Hon började med att riva ut väggar och golv, så att insidan blev plåtren. Efter allt grundarbete isolerades vanen, därefter har Matilda platsbyggt inredningen själv, allt efter egen design.

Naturen går igen

Här finns en enkelsäng, som kan dras ut till dubbelsäng, ett utdragbart bord, tre sittplatser, bänkar och skåp. Hon använder smala naturliga trägrenar som upphängningspinnar, stöd i en bokhylla med mera. Naturen går igen i hela inredningen. Skogsgröna luckor, träfärgade bänkskivor med mera.

– Det var svårt att komma på vilka lådor som skulle passa i skåpen, de behövde vara 50 centimeter djupa och smala. Balkonglådor var perfekt!

En gasolspis med två plattor, diskho med kallvatten och en kompressordriven kylbox gör vanlivet smidigt.

I lastutrymmet baktill hittar vi bland annat två batterier à 110 amperetimmar. På taket finns två solpaneler á 125 watt. Matilda har inte behövt ladda bilen på hela sommaren. Det som kräver ström är fläkt, kyl, belysning, laddning av telefon och den nyligen monterade dieselvärmaren på 2 kilowatt. Den värmer upp husbilen på bara fem minuter, enligt Matilda.

– Den 30 juni registreringsbesiktade jag den från lätt lastbil till husbil, det var en skön känsla att vara klar. Sedan dess har jag och min hund Chilli varit ute och kört, i både Sverige och Norge, berättar Matilda. 

Maxvikten är på 3 500 kilo, med 840 kilos lastvikt.

Lätt med en van

En tur gick till Lovatnet, en sjö i kommunen Stryn i Vestlands län i Norge. Ett tripp på 70 mil enkel väg.

– Naturen är helt fantastisk i Norge. Allt är så lätt med en van, man kan åka vart man vill. Jag besökte Höga kusten i september, 75 mil enkel väg. Det går jättebra att köra långt, bilen är så skön att köra. Chilli stortrivs, vi träffar många nya vänner – jag kan verkligen rekommendera vanlife, säger Matilda leende.

Hon trivs såpass gott i bilen att hon och Chilli övernattat i vanen hela september, hemma på gårdsplanen i Assarebyn.

– Sover nästan bättre i vanen än hemma i sängen.

Matilda deltog på Burning Van i augusti, som anordnades i Kinnekulle stenbrott. Det är en årlig festival med vanar från hela landet och även från några grannländer, totalt cirka 240 ekipage.

Många tjejer bygger själva

– Man går runt och tittar på varandras vanar, alla har olika konstruktioner invändigt. Det ligger i tiden att inreda sin van själv. Oftast är det par som  gör det, men jag har träffat jättemånga tjejer som bygger om sina bilar själv.

Hur många arbetstimmar har du lagt ner? – Svårt att säga. Alla lediga stunder. Jag köpte bilen sommaren 2021 och gjorde grundarbetet under hösten. Under vintern hade jag en paus och sedan jobbade jag med interiören våren 2022.

Matilda arbetar som sjuksköterska på amulansen i Mellerud. Nu är det slut med det. 7 november går flytlasset till Östersund, då hon fått en tjänst på hjärtenheten på Östersunds sjukhus.

– Farfar är från Jämtland och jag var där mycket på sommarloven som barn. Jag har också en del släkt däruppe. Så nu ska jag uppfylla min barndomsdröm och bo där, jag har tagit tjänstledigt i sex månader. 

Nya äventyr, utveckling och miljöombyte är det som lockar.

– Det ska bli skitkul, jag kommer att vara ännu mer ute i naturen. Jag kommer att åka skidor och långfärdsskridskor och vinterbadet kommer jag att fortsätta med. Jag träffade ett par tjejer som bor i Östesund när jag besökte Höga kusten, vi har kontakt sedan dess. Vi har pratat om att åka till Portugal till våren och surfa.

Susanne Emanuelsson