Din lokala veckotidning

Enas Snober med den största målningen på utställningen. En kvinnas ansikte som hon menar visar upp de känslor hon själv hade vid flykten från Syrien, rädsla och förvirring.

Utställning om hopp

Idag lördag är det vernissage för Enas Snobers utställning ”Ur krigets livmoder föddes hoppet” i konsthallen på biblioteket.

2015 kom Enas till Sverige, då hon flydde kriget i Syrien. De sista fem åren har hon bott i Melleruds kommun med sin familj, maken och de två döttrarna på fyra och sex år. Intresset för att måla har alltid funnits för 28-åringen. Men det var tack vare maken som hon kom igång på riktigt med sitt konstnärskap.

– Han vet att jag blir lycklig av att måla så jag fick färger och dukar av honom när jag fyllde 26 år. Jag började måla och hittade nya former och motiv. Det gick framåt, maken köpte mig större dukar och så har det fortsatt, säger hon.

Enas målar i akryl, med mycket färger – ofta fantasifulla motiv med många effekter.

– Jag vill göra något nytt varje gång, så att så många som möjligt tycker om min konst.

Enas jobbar som lärarassistent på Nordalsskolan och med två små barn blir det kvällar och nätter som avsätts för måleriet.

– Vill man något väldigt mycket så går det. Mina föräldrar och bröder med sina familjer finns här och alla står bakom mig när det gäller måleriet, särskilt min man, understryker Enas.

Titeln ”Ur krigets livmoder föddes hoppet” kommer sig av att Enas känner att om man lämnat sitt krigshärjade land måste man göra något för att få hopp om framtiden.

– Alla kan göra något, allt är ju nytt; språket, miljön, platsen och man får nya kompisar. Jag vill göra glada målningar, jag hittar hoppet med färger. Det känns jättebra att leva i Sverige, jag har ett jobb och barnen får gå i skolan, säger Enas.

Hon ställer ut drygt 30 akrylmålningar fram till 29 april.

Susanne Emanuelsson