Tomten är omgärdad av ett murket staket.

Stor cannabisodling avslöjad

Natt mot i söndags upptäckte en polispatrull en större cannabisodling med mellan 250-350 plantor strax norr om Mellerud.

Enligt uppgift var det doften av cannabis från en fastighet som gjorde att patrullen fattade misstankar. Efter beslut om husrannsakan upptäcktes mellan 250-350 cannabisplantor inne i fastigheten. Det finns tre byggnader på platsen, ett dubbelgarage, en bostadsfastighet samt en svart byggnad som ser tämligen nybyggd ut. Polisen vill dock inte gå in på i vilken eller vilka byggnader som odlingen fanns.

Två män, en i 20-årsåldern och en i 50-årsåldern som befann sig i fastigheten greps och sitter nu sitter anhållna.

Under måndagens genomförde polisen teknisk undersökning och när Melleruds Nyheter var på plats under tisdagen fanns poliser på plats för bevakning. Det anlände också flera bilar med personal som gick in för att säkra bevis.

Gods i beslag
– Vi har säkrat platsen och tagit gods i beslag. Vi kommer att ha kvar avspärrningarna tills vi vet om mer bevis måste säkras. Beslagen har skickats på teknisk analys till Nationellt forensiskt centrum, NFC. Det finns ett flertal byggnader som är intressanta, säger Fredrik Brax, chef på polisens avdelning för grova brott.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska båda männen vara utländska medborgare, en av männen ska ha gömt sig bakom en lönndörr. Aftonbladet skriver även att cannabisodlingen varit utsrustad med ventilationssystem, bevattning och belysning samt att allt drivits av ett dieselaggregat som var placerat i garaget. 

– Jag vill inte kommentera uppgifterna eller gå in på om det handlar om en liga. Det får utredningen utvisa, säger Fredrik Brax.

Går det verkligen att känna doften av cannabis när man kör förbi ett hus?

– Ja, poliser som hanterar cannabis kan särskilja dofter och lärt sig att känna igen doften. Cannabisodlingar har en distinkt doft, förklarar Fredrik Brax.

Susanne Emanuelsson