Din lokala veckotidning

Avåkning några kilometer söder om Mellerud på E45.

Snöovädret slog till

Stanna hemma! Det rådet ger Melleruds kommun på sin hemsida. Orsaken är det rådande väderläget och det besvärliga väglaget där den kraftiga vinden gör att snön samlas i drivor. Flera olyckor har skett och läget är besvärligt – särskilt på E45 där flera lastbilar körde fast utanför Mellerud under onsdagsmorgonen.

Snörök i kombination med stundtals kraftiga snödrev bidrog till de svåra förhållandena med avåkningar och stillastående lastbilsköer. Bara på sträckan från Mellerud till Erikstad hade flera bilar under morgontimmarna hamnat i diket. Här uppstod sedan flera köer efter att lastbilar fastnat. I höjd med Härlogsbyn, åtta kilometer söder om Mellerud, blev det totalstopp i båda körriktningarna sedan lastbilar fastnat.

Efter en kortare tid rullade trafiken igen, men det varade inte länge. En bit efter Svecklingebyn blev det ett nytt kortare stopp innan trafiken i sakta mak började röra sig.

Under en stor del av dagen rapporterades stora trafiksvårigheter från Brålanda norrut till Mellerud och vidare E 45:an mot Åmål.

Extrapersonal

Räddningstjänsten har kallat in två extrapersonal och en extra bandvagn som anlände från Trollhättan under onsdagen. Totalt finns alltså sex personal i beredskapsstyrkan samt två extra till bandvagnarna.

På tisdagskvällen inträffade en singelolycka med personbil som kört in i ett räcke på E45 i Erikstad. Föraren klagade på ryggsmärtor och fördes till sjukhus. Räddningstjänsten i Mellerud fick hjälpa hemtjänsten med sin bandvagn, då hemtjänstpersonal kört fast med bilen på tisdagskvällen.

Klockan 05.00 på onsdagsmorgonen inkom larm om brand i kabelskåp. Det visade sig vara en kontaktledning som var nedriven cirka 500 meter norr om resecentrum i Mellerud. Den strömförande kabeln låg på marken och sprakade. Området spärrades av, tågtrafiken stoppades och Trafikverket tillkallades. Vid 06.30-tiden inkom nästa larm till räddningstjänsten. Soteld i villa i Näs utanför Mellerud. De tunga fordonen hade svårt att ta sig fram, så en bandvagn skickades dit istället. Sotelden åtgärdades och man övervakade tills skorstenen svalnat.

– Om du måste ut med bilen i det dåliga vädret är det är viktigt att att ha varma kläder och en spade med sig. Tänk på att inte stå i vägen med bilen när plogbilarna måste fram, uppmanar Patrik Tellander, stationsbefäl på räddningstjänsten i Mellerud och Åsensbruk.

Text: Tommy Löfgren och Susanne Emanuelsson

Foto: Tommy Löfgren