Din lokala veckotidning

Rådaskolan

Skolelever tog droger – nu utreds händelsen

Tre elever på Rådaskolan i Mellerud var under skoltid i tisdags påverkade av narkotika. Vårdnadshavare tillkallades och i onsdags hölls ett möte mellan skolpersonal, polis och vårdnadshavare kring händelsen som nu utreds av polis och socialtjänst.

Förra tisdagen vid lunchtid märkte lärare på Rådaskolan att tre elever var påverkade av något. De kunde inte gå ordentligt och när de föll kunde de inte resa sig. Vårdnadshavare kallades till skolan och fick ta med ungdomarna till vårdcentralen där ett snabbtest visade att alla tre var påverkade av ett narkotikaklassat läkemedel.

Polis och socialtjänst

Skolan har gjorde en orosanmälan till socialtjänsten och händelsen polisanmäldes. De tre eleverna är i nuläget avstängda från skolan.

– Det är några år sedan vi hade bekymmer med droger på skolan. Då fick vi signaler om det, men hittade aldrig något bevis för det som i detta fall, säger utbildningschef Anders Pettersson.

Robert Olsson, rektor på Rådaskolan betecknar det hela som en allvarlig och tragisk händelse som man inte tidigare varit med om.

– Vi hade ett bra möte i onsdags eftermiddag med lärare, polis och med vårdnadshavarna. Vi jobbar vidare på individbasis tillsammans med vårdnadshavare och socialtjänsten med de tre eleverna som just nu mår väldigt dåligt av det som hänt, säger Robert Olsson.

Livsfarligt bruk

Ungdomarna ska ha fått tabletterna på skolan och Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud berättar att en person är misstänkt för överlåtelse av narkotikaklassat läkemedel och två av ungdomarna för bruk av narkotika. En av dem är under 15 år och utreds av socialtjänsten.

–  Vi vet hur och av vem de tre unga fick tabletterna, men inte varifrån den personen fått dem. Att ta narkotikaklassat läkemedel är livsfarligt och starkt beroendeframkallande. Vi varnar starkt för det, hjärtat kan stanna på den som tar bara lite för mycket. Förra helgen dog en ung person i Trollhättan på grund av detta, säger Monica Lindberg.

Ungdomarna kommer nu att kallas till polisen i tur och ordning för att förhöras.

Karin Åström