Din lokala veckotidning

Många av ekipagen drogs av fyrhjulingar, här en passande julröd sådan.

Rekordmånga till tomtetåget

Det 67:e tomtetåget i Brålandas historia blev ett av de största någonsin och lockade en stor publik. För många startar julen med tomtetåget och det blev lika magnifikt och proffsigt som alltid! Härifrån går ingen besviken.

Lördagen den andra advent inleddes i Brålanda med julmarknad där det bjöds på hantverk, mat och annat gott och där såväl butikerna som gallerian hade öppet. Många passade också på att gå dagens tipspromenad som utgick från Nostalgitorget. För barnen läste tomtemor sagan om Trötatomten, här fanns något för alla och envar. 

Frampå eftermiddagen när det började skymma och det drog ihop sig för årets tomtetåg packades Storgatan av besökare, såväl ortsbor som mer långväga gäster. 

Så hördes då julmusik på avstånd och snart syntes de första ljusen från tomtetåget. Först i tåget kom sedvanligt Trötatomten, numera dock med den ridande polisen alldeles framför. 

Härefter följde sjungande, dansande, cyklande, bakande tomtar blandat med lucior, tärnor, änglar, sagofigurer och ja, till och med någon påskkärring! Inte heller att förglömma Svenska kyrkans Julkrubba med alla tillbehör. Många till fots, någon ridande eller med hundspann, men de allra flesta åkande efter allehanda motorfordon i olika pyntade och utsmyckade vagnar. 

– Vi uppskattar att vi helt klart hade över 6 000 besökare i Brålanda denna gång. Vi har ju inget direkt räknesystem för det hela, berättar Karl-Anders Magnberg efteråt.

Text och foto: Ing-Marie Norrman