Vaccinering Mellerud
Rådahallen fungerar redan sedan en tid tillbaka som vaccinationslokal. Här syns Mia Nykvist i väntan på nästa besökare. Arkivbild.

Rådahallen klar för vaccination av fas 4

Nu börjar det bli klart vilka lokaler i Västra Götaland som ska användas till massvaccinationerna i fas fyra. Rådahallen i Mellerud är en av dem.

− Det är ett stort jobb att få fram passande lokaler som uppfyller alla krav så att vaccineringen blir så smidig och säker som möjligt, säger Anna Hedman, som håller ihop arbetet i vaccinationskansliet.

Arbetet med att få fram lämpliga lokaler har pågått i flera månader och börjar nu falla på plats. Ett antal lokaler är redan inbokade och fler är på gång.

Det handlar om cirka 200 lokaler, till exempel  apotek, köpcentrum, nedlagda livsmedelsbutiker, industrier och stora arenor.

− Det handlar om att kunna vaccinera väldigt många människor på ett smidigt, snabbt och smittsäkert sätt, säger Anna Hedman.

Bokningen inför fas fyra startar preliminärt under vecka 20. Därefter är det cirka 770 000 personer i Västra Götaland som ska beredas möjlighet att få vaccination mot covid-19.

Avtalade vaccinatörer

VGR har skrivit avtal med 18 externa vaccinatörer till fas fyra. Därtill kommer vårdcentraler, företagshälsovård och sjukhus.

När fas fyra drar igång kommer det att finnas minst en vaccinatör i nästan alla kommuner i Västra Götaland.

− Vi kommer att ha tillräcklig kapacitet och jämnt fördelat i Västra Götaland så att människor inte ska behöva förflytta sig längre än nödvändigt för sin vaccination, säger Anna Hedman.

Anna Hedman skickar med en vädjan från vaccinatörerna inför att vaccineringen drar igång i stor skala.

− Dyk inte upp för tidigt om du har bokat tid för vaccinering. Då ökar risken för att det blir en ansamling av folk.

Exempel på större vaccinationslokaler för fas 4 som är klara:

Nordstan, Göteborg
Scandinavium, Göteborg
Slottsskogen, Göteborg, drive through
Torp Köpcentrum Uddevalla
Agnesbergshallen, Uddevalla
Bengtsfors företagscenter
Arenan, Vänersborg
Nevs, Trollhättan
Rådahallen, Mellerud
Färgelanda sporthall
Framnäs köpcentrum, Lidköping
Tingsholmsgymnasiet, Ulricehamn