Karin och Per-Olof Hilmér, Hilmérs Lantbruk AB, tilldelas priset Årets Företagare i Melleruds kommun 2021. Det är första gången ett lantbruksföretag fick priset.

Priser till Årets Företagare

Årets Företagare i Melleruds kommun 2021 är Per-Olof och Karin Hilmér som driver Hilmérs Lantbruk AB. Det nya priset Årets Unga Företagare tilldelades Petra Andersson, Molino Interiör AB.

Det blev minst sagt överraskade miner hos pristagarna när de tre representanterna från Företagarna Mellerud dök upp med diplom och pris under tisdagen. Det var ordförande Daniel Jonasson, Håkan Berg, kassör och Jörgen Nykvist, sekreterare som överlämnade priset och läste upp motiveringen.

– Helt otroligt! utbrast Karin.

– Fantastiskt! säger Per-Olof med ett stort leende.

Karin och Per-Olof  (Peo) Hilmér träffades 1988 under utbildningen till lantmästare i Alnarp. Stadstjejen Karin bestämde sig redan efter nian att jobba inom lantbruket.  Peo växte upp på Bäckens gård i Grinstad, gården som han och Karin sedan tog över. Verksamheten omfattar grisproduktion och växtodling. Paret har utvecklat verksamheten genom åren och idag är två av sönerna delägare i Hilmérs Lantbruk AB.

För första gången

För första gången i Mellerud delades priset Årets Unga Företagare ut och det var Petra Andersson, 29 år, som valts ut. Hon växte upp i Mellerud, men studerade företagsekonomi med inriktning marknadsföring i Stockholm följt av fyra år på sajten Fyndiq. För tre år sedan återvände Petra till Mellerud och startade sajten molino.se

Då hennes pappa Göran driver butiken Ute&Inne i Mellerud valde Petra att samordna sitt företag under samma tak eftersom båda företagen säljer inredningsartiklar.

– Det är en jättestyrka att ha två ben att stå på. Jag och pappa bollar idéer med varandra. Jag känner mig verkligen hedrad över att få priset, ett pris jag inte ens visste fanns. Nu blir man ju ännu mer inspirerad, detta är ett kvitto på att det man gör är bra, säger Petra, som tillsammans med sambon Stefan Wallin väntar en liten dotter i oktober.

Läs en längre artikel i Melleruds Nyheter nästa vecka.

Susanne Emanuelsson

För första gången utsågs Årets Unga Företagare i Melleruds kommun och den titeln tilldelades Petra Andersson som driver Molino Interiör AB.

Motivering Årets Företagare

Karin och Per-Olof Hilmér har jobbat med Odling i balans sedan 2013. Odling i balans verksamhet stämmer väl överens med hur man vill jobba på gården. En miljövänlig och ekonomisk produktion med fokus på energieffektivisering, bioenergi-produktion och skydd av naturmiljön. Idag sysselsätter man hela familjen (båda sönerna är engagerade i allra högsta grad) samt ett tiotal anställda som har fullt upp med omfattande växtodling och foderproduktion (cirka 800 ha) till den egna grisuppfödningen och avsalu. Företaget har med sina insatser också haft en god lönsamhet genom åren.

Motivering Årets Unga Företagare

Petra Andersson är ett lysande exempel på en ung entreprenör. Hon är uppfostrad i en företagarfamilj på en mindre ort för att sedan flytta till en storstad, studera och utvecklas men ändå ha en stark förankring i sin hembygd. Nu har Petra kommit hem igen och dragit igång en e-handel med sitt Molino.se och utvecklar och förnyar även familjeföretaget Ute & Inne som är en mycket omtyckt och spännande affär i Melleruds centrum.