Stolt uppfödare är Olle Pettersson till nordsvenska fyråriga stoet Wilda som fick hela 42 poäng vid premieringen och ett nästintill perfekt körprov.

Premiering med extra allt

Hästar, hästar, och åter igen hästar. I alla åldrar, alla storlekar och därtill många olika raser. Det har varit sommarpremiering, arrangerad av Norra Älvsborgs Hästavelsförening (Nahaf), på Rearsbyn strax utanför Mellerud.

Shetlandsponnys, gotlandsruss, welsh cob, welsh ponny, new forest, irish cob, fjordhästar, ardenner och så naturligtvis den nordsvenska brukshästen fanns representerade. Medan det exempelvis enbart fanns en irish cob så syntes hela 20-talet nordsvenskar på plats på Rearsbyn förra söndagen.

Alla drygt 50 hästarna visades med glans och stor entusiasm.

Inte enbart visningsringen

Det är mycket som ska klaras av på en premiering innan hästarna går in i själva visningsringen för att bli bedömda av domaren, som för dagen var Helena Kättström.

Innan hästen ens lämnar transporten ska hästägarförsäkran vara inlämnad till sekretariatet. Sedan ska ID-kontroll utföras, hästarna ska mätas (förutom fölen) och det ska göras kör- alternativt ridprov beroende på ras.

Målet för premieringsverksamheten är att främja det svenska hästmaterialet, i första hand. I hästavelsföreningen har man också som målsättning att premieringarna ska locka såväl uppfödare som ryttare samt också en intresserad allmänhet.

Nordsvenskarna glänste lite extra

Marianne Broberg från Gestad hade med sig hela fem stycken nordsvenskar, varav två föl som bedömdes vid sidan av stona. Hingsten Bozze 2138 fick enbart följa med för det stora intresset och antalet nordsvenskars skull och visade upp sig med den äran. Hans avkomma, ett sto född 2023 och undan Mira Bella 24065, blev bästa nordsvenska föl med sina 41 poäng.

Under dagen delades det ut många fler fina poäng och därtill till hästar och hästägare i vårt område. Utöver ovan nämnda nordsvenska föl, Mira Bella, som även förärades titeln dagens bästa föl, så gick det mycket bra för ytterligare ett par nordsvenskar. Gelina, uppfödd och ägd av Karina Andersson i Brålanda erhöll hela 42 poäng.

42 poäng fick även Wilda, uppfödd av Olle Pettersson i Dals Rostock och ägd av Caroline Falk, Mellerud. Wilda gjorde dessutom ett nästintill felfritt körprov (KBI) och fick 48 poäng av 50 möjliga. Gelina drog dock det längsta strået och blev dagens bästa svenskfödda häst.

Full pott på körprovet (FKP) 25 poäng, fick Bela Bell, uppfödd av Marianne Broberg och ägd av Rebecka Andersson i Grästorp. Bästa fjordhäst i Bohuslän/Dal, med 40 poäng, blev stoet Silje, uppfödd och ägd av Anders Snapp, Högsäter. 

Young handler och visningsklass

Alla visare upp till 26 år får extra uppmärksamhet. I dagens visningsklass som vände sig till de unga, bedömdes hur hästen visades, hästens skick och att visaren hade en vårdad och ändamålsenlig klädsel. Här gick förstapriset till Anna Olsson från Brålanda som med bravur visade upp sin irish cob, Whitethorn Rosemary.

– Sammanfattningsvis blev det en helt strålande hästdag, med väl förberedda och väl presenterade hästar, sa Christina Wallin från Nahafs styrelse efteråt.

Och visst hade hon helt rätt i detta, det var en fröjd att se alla hästar med ägare och uppfödare som visade upp sig från sina allra bästa sidor, i alla avseenden.

Ing-Marie Norrman

Fotnot: KBI körbarhetsintyg, från fyra år. FKP frivilligt körprov.