Din lokala veckotidning

På tisdagen inleddes sittprotesterna mot nedläggningen av Rehab och bassängen på Dalslands sjukhus. Från vänster Jerker Johansson, Benny Johansson, Hans Evaldsson, Torsten Johansson och Sven Rune Svensson.

Ockupationen i gång:
De kämpar för Rehab i Bäckefors

Nu är ockupationen av Rehab och bassängen på Dalslands sjukhus i gång. Två timmar per dag kommer frivilliga att vara på plats och protestera mot stängningen den 31 oktober.
– Vi tänker inte ge oss. Det här är ett felaktigt beslut som fortfarande kan rättas till, säger Jerker Johansson, ordförande i Kommittén för Dalslands sjukhus.

Från början hade ockupanterna tänkt att sätta sig framför ingången till Rehabavdelningen. Men eftersom den är stängd kommer ingen att passera den vägen.

Därför gjorde man en omgruppering och satte sig i direkt anslutning till huvudentrén till sjukhuset.

Frivilliga har tecknat sig på en lista för att göra ett pass. Först ut den 1 november var Benny Johansson, Dals-Ed, Hans Evaldsson, Bäckefors, Torsten Johansson, Bäckefors och Sven Rune Svensson, Bäckefors.

Tänker kämpa
Kampviljan var påtaglig. Benny Johansson har MS, en sjukdom som man aldrig kan bli helt frisk från. De flesta blir bara sämre, men det går att bromsa förloppet.

– Det har jag gjort tack vare Rehab och bassängen här i Bäckefors. När den möjligheten försvinner kommer jag att bli sämre. Det går inte att säga att då kan jag väl lika gärna åka till Mellerud och bada. Det är längre, dyrare och besvärligare, säger han och tillägger:

– Regionen säger nu att de inte sysslar med friskvård. Det är ett dumt uttalande. Jag tar självklart del av friskvård så länge jag blir bättre. Det är själva poängen med friskvård.

Besviken på politiker
Sven Rune Svensson är besviken på regionpolitikerna som inte kom till den välbesökta demonstrationen i lördags. Av alla speciellt inbjudna att närvara vid demonstrationen kom ingen. En del svarade inte ens på den inbjudan de fått av Kommittén för Dalslands sjukhus.

– Hade de varit här och sett alla sjuka som tagit sig till Bäckefors för att demonstrera för sitt sjukhus borde de ha fått en rejäl tankeställare. De skulle ha insett behovet av att Rehab och bassängen. Det var för dåligt gjort, säger Sven Rune Svensson.

Den besvikelsen delas av Hans Evaldsson och Torsten Johansson.

– Man borde kunna lägga så pass lite pengar som det handlar om på att hålla den här verksamheten i gång. Det går säkert att skära bland löner och ersättningar hos berörda, säger de.

Ockupationen kommer till en början att fortsätta veckan ut.

Tommy Löfgren

Nu är den gamla skylten nedtagen vid entrén till Dalslands sjukhus. NU-sjukvården har tagit över specialistmottagningarna. I det uppdraget ingår inte drift av Rehab och varmvattenbassängen.