Nu öppnar Dalslands kanal slussarna

Måndag 5 juni startar årets säsong på Dalslands kanal och slussportarna öppnas. Ett 50-tal slussvakter och slussbiträden arbetar på de 17 slusstationerna från Köpmannebro till Töcksfors och ser fram emot att möta många besökare.

Under sommaren väntas tusentals fritidsbåtar och kanoter med semesterfirare som vill ta del av den 25 mil långa vattenleden. Kanalen anses som en av Europas vackraste med såväl vattenvägen som omgivningarna. Turismnäringen har stora förväntningar på säsongen.

Indikationer visar att många svenskar kommer att spendera semestertid hemma. En del kommer att upptäcka Dalslands kanal för första gången.

Många förberedelser
Förberedelserna för årets säsong har pågått länge. Nyligen var alla anställda i Håverud samlades till en utbildningsdag. På programmet stod bland annat historia, bokningssystem, värdskap, hjärt- och lungräddning och säkerhet.

I Håverud öppnas senare den här månaden den nya Dalslandsgemensamma turistbyrån med flera satsningar. Bland annat en lokal foodmarket. Håverud är en stor attraktion som också lockar många landbaserade turister som får uppleva slussningarna på nära håll.

Malin Ljungqvist är seglationsansvarig på Dalslands Kanal AB.

– Många besöker Dalslands kanal via landvägen och i år har vi ytterligare två slussvaktarbostäder till uthyrning. Den ena ligger vid 18:e slussen i Billingsfors och den andra i Gustavsfors. Våra stugor är jättepopulära och uthyrningen har ökat 800 procent under de tre senaste åren, berättar Malin Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Viktig transportled
När Dalslands kanal som invigdes 1868 byggdes för transport av råvaror och produkter. På 1920- och 30-talen var det Sveriges mest trafikerade vattenled. Ända in på 1960-talet gick det fraktskutor på kanalen. Sedan kom fritidsbåtarna och kanoterna. 

Malin Ljungqvist har en favoritsträcka längs kanalen:

– Dalslands kanals mest fotograferade plats är med all rätt den söta stugan vid den 18:e slussen nära Billingsfors. När jag åker vidare norrut mot Bengtsfors är det storslaget vid 19:e och 20:e slussarna som ligger intill den strida forsen, med slussvaktarbostaden som vakar över det hela högt ovanför. Här är det lätt att se varför en kanal behövde byggas, säger hon.

Glasskiosker öppnar
Den 10 juni öppnar de välbesökta glasskioskerna i Köpmannebro, Långbron och Lennartsfors. Om det blir lika fint väder som meteorologerna spår i sommar kommer det vara fullt av gäster såväl i kanalen som längs med den.

Tommy Löfgren