Din lokala veckotidning

Nu mals det mjöl i Assareby kvarn igen

Sedan några månader tillbaka är Johanna Eheim mjölnare i Assareby kvarn. Ett hantverk hon länge var nyfiken på har blivit en del av hennes vardag och kvarnhistorien i Assareby får en välkommen fortsättning.

Johanna tog kontakt med kvarnens förre mjölnare, Nils Erik Hansson, 2018. Hon ville lära sig hantverket och frågade om han ville hjälpa henne. Det ville han, men bara under förutsättning att hon på sikt kunde tänka sig ta över jobbet i kvarnen. 

Det var ingen brådska med det, Nils-Erik ville mala mjöl länge än. Johanna hann inte bestämma sig, men lyckades ändå vara med och titta några gånger.

– När Nils- Erik plötsligt dog kände jag ännu starkt att jag ville ta tag i detta, jag ville inte att verksamheten här på kvarnen skulle dö ut och att hantverket skulle gå förlorat, säger hon.

Johanna fick möjlighet att göra praktik hos Börje Berg, mjölnare i Forsane kvarn i Frändefors.

– Han har varit så hjälpsam, både med att lära mig och vara med och testa hur det fungerar här.

Spannmål med historia
Sedan i augusti arbetar hon två till tre dagar i veckan i kvarnen. Resten av tiden bakar hon bröd på bageriet i Fengersfors och brukar den lilla gården i Läperud tillsammans med Jenny Åhman. 

– Jag mal både åt andra och för egen försäljning. Jag tar in spannmål från bönder i Fjällbacka, Tjörn och från Wästgötarna som odlar kultursorter från förindustriell tid. En granne här som odlar ekologiskt köper jag också av. Många uppskattar att baka på sådant mjöl, konstaterar Johanna.

Positiva reaktioner
Kvarnen i Assarebyn kräver mycket manuellt arbete. Den är byggd 1920, i två våningar och drivs av vattenkraftverket här vid Krokån. Rensverk, sikt och kvarn har många år på nacken.

– Det har tagit lite tid att komma igång. Jag behövde komma in i logistiken och få klart för mig hur mycket jag klarar av. Allt spannmål som kommer hit måste fyllas och hanteras i säckar, så det tar lite tid. Jag har fått väldigt positiva reaktioner, det gjorde att jag orkade igenom första fasen med all städning och allt annat som behövde göras innan det var dags att börja mala, berättar Johanna Eheim.

Karin Åström