Stråkensemblen spelade en polsk visa och ”Bjällerklang”.

Musikalisk mångfald

Kulturskolan julkonsert var i år en demonstration av musikalisk mångfald. Här samsades nybörjare med scenvana tonåringar. Musiken spände över minst fem århundraden, komponerat och traditionellt. 

Förutom svenskt bjöds det på stycken från bland annat Polen, Finland, Danmark och USA. Ensemblespel blandades upp med solister, det var sång och instrumentalt. En demonstration av Kulturskolans bredd.

Blåset stod för tre inslag med olika åldersgrupper. De yngsta spelade korta fåtoniga stycken av Jan Utbult, de äldre klassiska jullåtar och musik från bland annat Harry Potter. Cicci Albinsson ledde och hade även skrivit ett av arrangemangen.

En av de låtar den yngre stråkensemblen spelade fanns den polska ”Nattens tystnad” som läraren Annetta Gajewska lärt dem. En stråkkvintett, med tre lärare och två elever framförde några mer avancerade stycken, bland annat en vaggvisa från 1600-talet.

Framträdande roll
Sången hade en framträdande roll. Tre solister uppträdde, Stina Hermansson sjöng Carolas ”Himlen i min famn”, Jesper Svensson Mauro Scoccos och Peter Hallströms ”Viska en bön”, som Jesper tillägnade sin mamma, och Tilde Kirkegaard ”Koppången”. Dessutom en grupp yngre sångerskor som deras lärare Gun-Britt Gustafsson döpt till Tjejligan och Kulturskolans dramagrupp. De senare sjöng två klassiska amerikanska julsånger med svenska texter av Gun-Britt själv.

Den enda instrumentalsolisten var Saad Al Kharbotly på klassisk gitarr. Han spelade ”A Beautiful Flower”, ett stycke av den amerikanske gitarristen och gitarrpedagogen Robert Lunn.

Folkbandet
Avslutningsvis intog Folkbandet, en septett med både lärare och elever, scenen. De inledde med en dansk vals och rundade av konserten med en härlig version av ”Ding Dong Merrily on High”.

Som komp fanns hela tiden Tommy Christensen, Lars Philström, Jonathan Bryntesson, Peter Halvordsson och Nadim Al Awil. De gav ensemblerna och solisterna en stabil grund att stå på och hjälpte dem att skina i strålkastarljuset.

En fin kväll inför en nästan fullsatt Sparbanksalong.

Lars Nilsson