Jonas Westman arrenderar Vita Sandars camping. Det var på den här platsen som slagsmålet skedde.

Misshandel på Vita Sandar

Polisen har vissa spår – vittnesuppgifter viktiga

Strax efter att puben stängt på midsommaraftons natt uppstod ett stort bråk på Vita Sandars camping utanför Mellerud. Ett gäng på tio-femton män gav sig på och misshandlade flera män boende på campingen. Det slutade med flera benbrott.

Jan Bäckström, polisinspektör för lokalpolisområdet Vänersborg och Mellerud,  berättar att det kom ett gäng killar till campingen. Enligt vittnen ska de ha anlänt i ett par bilar och varit i åldern 15-30 år.

– Det uppstår ordväxling och bråk med flera campinggäster, bråket eskalerar. Ganska många var inblandade, oklart hur många i nuläget. Man kan kalla det en råare misshandel, det användes inte några tillhyggen vad jag vet i nuläget. Det utövades kraftigt våld genom sparkar och slag med flera benfrakturer som resultat. Vi har idag fyra målsägare som drabbades av olika former av våld, berättar Jan Bäckström.

Polisen har skrivit två anmälningar om grov misshandel och två anmälningar om misshandel.

De som blev misshandlade bodde på campingen och är i 20-50-årsåldern. När polis anlände till platsen hade förövarna försvunnit.

Har vissa spår
Jan Bäckström förklarar att polisen påbörjat ett spaningsarbete och att man har en del uppslag att jobba efter. Förhör gjordes på plats och polisen har vissa spår som man börjat jobba vidare med.

– Det finns ett flertal vittnen, men vi måste ha id på de misstänkta personerna. Det är viktigt för oss att få in vittnesuppgifter från campinggästerna, menar Jan Bäckström.

Melleruds Nyheter besöker campingen några dagar senare för att träffa arrendatorn Jonas Westman. Solen steker från en molnfri himmel, barn och vuxna badar och fikar. Atmofären är lugn bland gästerna. Jonas berättar att ibland förekommit slagsmål på campingen genom åren, men aldrig så här våldsamt.

Från trakten
– Det verkar vara ett gäng från trakten som ligger bakom. Vad jag hört fick en person ett benbrott, en fick en armfraktur och en bröt fotleden plus en som fick spräckt läpp och ögonbryn. Enligt vakterna förekom inga tillhyggen. Vakterna var i restaurangen som precis stängt men de hann inte fram i tid, säger Jonas Westman.

Nu kommer han dock att ta in extravakter framöver.

– Jag har pratat med kommunstyrelsens ordförande Ludwig Mossberg (M) som tar kontakt med kommunpolis Erika Gustavsson och kommunens fältassistenter för en utökad närvaro, tillägger Jonas Westman.

Ringde polis tidigare

En av vakterna, Joakim Mattsson, berättar att de var fyra till antalet. Redan tidigare på kvällen märkte de av en tryckt och orolig stämning på området – såpass allvarligt att de ringde efter polisen vid 21-tiden. Anledningen var att ungdomsgäng cirkulerade på campingen och det kändes otryggt för campinggästerna. Men, det kom ingen polispatrull.

– Strax efter stängning vid 01-tiden hörde vi att det var bråk. Men när vi kom dit såg vi bara ryggtavlorna på förövarna, de sprang från platsen, säger Joakim Mattsson.

Ska ha ofredat
Bakgrunden till bråket ska enligt vittnen vara att ett gäng killar i tonåren på något sätt har ofredat några yngre tjejer på stranden. Några av flickorna berättade detta för sina pappor, som då gick till killarna för att säga ifrån. Då hämtade killarna äldre släktingar för att söka upp männen på kvällen för någon slags hämndaktion.

Susanne Emanuelsson