Stilstudie av Anton Machin Karlsson under torsdagsträningen.

MHK:s P11-lag i framkant

31 maj 2017 blev det officiellt att Melleruds handbollsklubb hade bildats. Idag har man fyra lag i seriespel; damer, F13, F11 och ett lag med enbart killar – P11. Det är andra pojklaget någonsin sedan föreningen började stå på egna ben.

– Vi har många bra spelare här, understryker Anders ”Svea” Rydberg, en av tränarna.

Han har en lång och bred erfarenhet av sporten, både som spelare och tränare. ”Svea” spelade i Redbergslids IK som junior och tränade MIF:s damer under tio år under storhetstiden då de spelade i division 2.

– ”Svea” var min handbollstränare när jag gick på högstadiet, då var handboll riktigt stort i Mellerud, säger Malin Jansson, som delar på tränarrollen med ”Svea”.

Malin började själv med sporten redan i årskurs tre och var aktiv ända fram till pandemin bröt ut.

– Jag har spelat i MIF:s A-lag och i KFUM Trollhättan, berättar Malin.

Varierande åldrar
Det brukar delta ett 20-tal killar när P11 har träning. Åldrarna varierar rejält, från grabbar i årskurs tre till årskurs sju i olika skolor.

– Det är jättebra killar, alla fungerar bra tillsammans. Vi tränar tisdagar och torsdagar och har matcher i snitt varannan helg, säger Malin.

P11 startade sina träningar i augusti 2022. 

– Jag ville inte köra själv, så jag fick hjälp av ”Svea” som har ett barnbarn med i laget. Han är med på träningarna, men inte på matcherna. ”Svea” har ett otroligt bra spesinne och teknik, berömmer Malin.

29 september 2022 tog tränarna beslutet att anmäla laget till seriespel. Flera killar som börjat under hösten och vintern har aldrig spelat handboll tidigare. Men de är väldigt samspelta och de äldre tar hänsyn till de yngre.

Bra resultat
Det har gått mycket bra i matcherna. Sedan start har grabbarna förlorat en, spelar oavgjort i en samt vunnit alla övriga matcher. Oftast handlar det om sammandrag med två matcher samma dag. Resorna går till Stenungsund, Lysekil, Brätte, Strömstad och Trollhättan. I Mellerud spelas matcherna i D-hallen i Rådahallen.

– Ja, det har gått väldigt bra. Vi har ju några äldre spelare med dispens. Vi har fått dem godkända eftersom det inte finns något annat pojklag för dem att vara med i. Men nästa säsong blir det nog två lag, om uppslutningen ser lika bra ut då, förklarar Malin.

Covid slog hårt mot många föreningar. Handboll, med all den närkontakt spelet kräver, var inget undantag. All träning lades ner. Malin tränade då P13 tillsammans med Therese Johansson och Magdalena Machin hade P10. P13 avslutade sin verksamhet 2022.

Stort intresse
När man kunde dra igång igen efter pandemin lade man sig mitt emellan, alltså P11. Intresset är stort. De flesta av killarna tränar även fotboll och handbollen är ett perfekt komplement för dem. 

14-årige Mustafa Alhamid flyttade till Mellerud från Kristinehamn 1 september i fjol.

– Jag hade aldrig spelat handboll förut, men jag kollade på det och började träna här. Det är jätteroligt! Jag är kompis med nästan alla som är med på träningen, säger han. 

Roligast tycker Mustafa att en övning som heter ”Krysset” är, en ren konditionsövning.

– Jag orkade inte så mycket i början, men nu har jag fått mycket bättre kondotion. Jag brukar vara ute och springa en slinga runt Mellerud på fritiden för att få bättre kondition, förklarar Mustafa innan han säger hej då och ansluter till kompisarna i laget. 

Susanne Emanuelsson