Din lokala veckotidning

I maj ska Melleruds Bostäder flytta till de tomma lokalerna på Storgatan där det tidigare varit bokhandel och hälsokostaffär. I Mellbos nuvarande lokaler skall socialförvaltningens Stab och administrationspersonal samt bemanningsenheten flytta in. Fr.v: Catharina Åbom Häll, Maja Holmgren och Mellbo:s vd Ingmar Johansson.

Mellbo höjer hyrorna

Hyresförhandlingarna är klara mellan Hyresgästföreningen och kommunala MellerudsBostäder AB. Hyrorna höjs i genomsnitt med 4,18 procent från den 1 januari för 712 hushåll. Mellbos ursprungliga krav låg på 7,3 procent.

Parterna har enats om en höjning med 4,2 procent för lägenheter med varmhyra och 3,6 procent för de (ett 30-tal) som har kallhyra.  Den retroaktiva hyreshöjningen för januari och februari 2023 kommer på hyran för mars 2023.

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter med varmhyra innebär överenskommelsen att hyran höjs med 206 kronor.

– Utgångspunkten i förhandlingarna har varit de extremt stora kostnadsökningarna på el, räntor, kommunala taxor och hög inflation. Vi har sett på 2020, 2021 och 2022 års kostnadsökningar. Många av våra fastigheter är dessutom i stort behov av underhållsåtgärder. Under 2022 har vi bland annat bytt 237 fönster och 40 säkerhetsdörrar, 35 nya kök och cirka 1 600 felanmälningar är åtgärdade, säger Ingmar Johansson, Mellbos vd.

Mellbos ursprungliga höjningskrav låg först på 7,3 procent, men sänktes till
6 procent då årets kostnadsökningar inte är med i årets förhandlingar.

54 procents ökning

Från 1 februari ökar den fasta kostnaden för fjärrvärme i Melleruds kommun med 20 procent och den rörliga med 54 procent, VA ökar med 19 procent och rehållningskostnaden med tio procent.

– De höjningarna har inget med årets hyreshöjning att göra, utan de påverkar 2024 års hyresförhandlingar, konstaterar Ingmar Johansson och fortsätter:

– Med anledning av alla de kostnadsökningar som vi har haft borde hyreshöjningen varit betydligt högre än vad vi kommit överens om. Vi har också tagit hänsyn till att det ska vara möjligt för våra hyresgäster att kunna klara av sin hyra. 

Tuffa förhandlingar

Enligt Hyresgästföreningen har det varit extra tuffa förhandlingar i år eftersom den skenande inflationen gjort att både hyresgäster och fastighetsägare drabbats av kraftiga kostnadsökningar.

–– Det unika förhandlingsläget ställer krav på att båda förhandlingsparter är konstruktiva och försökt hitta lösningar. Många hyresgäster lever på marginalerna och vi har sett till att de inte får bära hela Mellbos kostnadsökning. Samtidigt hoppas vi att det finns en förståelse för att hyreshöjningen i år är högre än vad den varit föregående år, säger Murat Solmaz som leder Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp.

Susanne Emanuelsson