Matilda Hjalmarsson med hunden Chilli hemma på gården i Halvorsbyn i Ör. Arbetet planeras vara klart sommaren 2022. Foto: Susanne Emanuelsson.

Matilda bygger sig en egen husbil

Denna veckan kan du läsa en lång artikel om Matilda Hjalmarsson som kom på idén att köpa en van och bygga om den till sin egen husbil – allt arbete utför hon själv.

Ett stort fritidsintresse ligger till grund för projektet. Sedan 1,5 år tillbaka har denna 30-åriga tjej sovit utomhus en gång i månaden – året runt. På sommaren i en hängmatta under bar himmel och vintertid i någon av de vindskydd som finns ute i naturen. Med på alla äventyr finns såklart hunden Chilli, en tollare på 3,5 år.

Om inte detta var nog så ser hon även till att bada i någon sjö eller i havet en gång i månaden – också detta året runt.

Matilda letade hus, men hittade inget som passade. Då fick hon tipset via Instagram om en person som inrett en van. Eftersom hon älskar att anamma nya projekt så införskaffades en Fiat Ducati- 12 sommaren 2021. Den håller Matilda på att renovera och inreda för att kunna börja använda för långresor till sommaren. 

Hon sköter allt jobb själv, förutom elinstallationerna. 

– Jag kunde absolut ingenting från början! Men jag är händig, läste på nätet och frågade runt bland folk, säger Matilda.

Du kan följa hennes resa på Instagramkontot mattis.vanlife

Text: Susanne Emanuelsson
Foto: Privat

Här har Matilda tagit ur de gamla innerväggarna samt golvet, nu är det dags för städning och rostbehandling.
Här sätter hon fast svart Armaflex, 6 mm tjock mot alla plåtytor i vanen.
Matilda har isolerat golvet med XPS-skivor, 50 mm tjocka.
Matilda har kapat hålet till takfönstret.
Provsovning i vanen hemma på gården
Övernattning under bar himmel vid sjön Ånimmen.
Övernattning i hängmatta vid en skogstjärn på Kroppefjäll.
Vandring till Lybergsgnupen i Malung-Sälen.
Kallbad i havet, Hästeviksbadet i Göteborg.
Isvaksbad i Sunnanå.