Freja Lindberg 7 månader gammal tycker Kyrkis är toppen. Hon kom tillsammans med mamma Hanna Laakso och storasyster Edda 3,5 år (skymd).

Kyrkis – viktig mötesplats för föräldralediga

Varje fredagsförmiddag tar Kyrkis (Svenska Kyrkans öppna förskola) emot föräldralediga med barn mellan noll och fem år. 
  – Det är väldigt mysigt att vara här. Barnen har stora utrymmen att vara på och det finns oändligt med pyssel, säger Hanna Laakso som deltar med två barn.

I snitt kommer ett tiotal familjer varje gång till Kyrkans Hus. Kyrkis inleds med sång inne i kyrksalen där Anders Fredriksson ackompanjerar vid pianot. Alla barnen sitter i en rund ring med sina föräldrar tillsammans med församlingsassistenterna Chatarina Johansson och Victoria Lindh.

Lilla snigel och En kulen natt är några medryckande låtar som sjungs. Allt avslutas med att ett stort färgglatt tygstycke tas fram och hålls över alla barnen till låten När vindarna leker.

Hanna Laakso, Järn deltar med Freja, sju månader gammal och Edda 3,5 år.  

Freja populärast
Freja är det populäraste namnet 2022 i Melleruds kommun. Freja är dessutom nummer fem på listan av Sveriges populäraste namn.

– Jag trodde inte att namnet var så populärt. Vi hade bestämt att hon skulle heta Freja tidigare och när hon kom ut var det verkligen en Freja, konstaterar Hanna, som tycker det är bra att komma ut och träffa andra.

– Här finns verkligen allt, till exempel staffli som vi inte har hemma, tillägger hon.

Hit från Tyskland
Maja Klein flyttade till Anolfsbyn från Tyskland med sin familj i januari i år. Hon talar redan bra svenska.

– Vi har haft sommarstuga här och bott i Sverige i perioder. Jag är florist och hade ett företag i Tyskland medan maken är köksmästare. Vi tar ett steg i taget nu eftersom vi är mitt i flytten, säger hon. 

Maja har med sig Anuk 1,5 år.

– Anuk älskar Kyrkis, det är bra att få träffa andra barn och lära sig svenska. Vi är så glada eftersom det finns så mycket barnfamiljer i Anolfsbyn.

Ett exempel på det är Elin Borssén som har med sig Francis 2 år och Loa 4,5 år.

– Vi åker hit tillsammans från Anolfsnyn. Det är jättebra med Kyrkis, jag har varit här förut med deras storebror när han var mindre, berättar Elin.

Fikar tillsammans
– Vi börjar vid tiotiden och sjunger i kyrksalen 10.15 med Anders Fredriksson, sedan fikar vi alltid tillsammans. Barnen fikar gratis medan vuxna betalar en tjuga. Efter fikat erbjuder vi pyssel och ibland har vi teman. Idag målar vi på gips, målar på staffli och gör halsband och armband. Man kan också gå till lekhallen där det finns stora utrymmen. Vi märker att Kyrkis blir en mötesplats för föräldralediga. Den sociala biten är viktigt och barnen får träffa andra barn innan de får en förskoleplats. Detta blir som en slags inskolning för dem, säger Victoria Lindh.

En stammis är Hendrin Hamo som har fyra flickor. Ända sedan familjen kom till Sverige 2012 har hon troget gått till Kyrkis

– Jag går alltid hit med barnen när jag är ledig. De frågar varje dag vilken dag vi ska gå till kyrkan. De längtar hit, konstaterar Hendrin.

17 år i London
Efter 17 år i London flyttade Kajsa Söderlund hem till Sverige med sin familj i september. Ester 1,5 år är med och ser nöjd ut.

– Esters storasyster Alba 5,5 år brukar vara med, men hon är på förskolan idag. Alba lärde sig svenska på tre veckor, hon älskar sin förskola Blåsippan i Dals Rostock. Båda barnen tycker det är jättetroligt här! Visserligen har vi en stor familj här, men man känner inte så många och därför är det roligt att lära känna andra föräldrar och barnen får nya kompisar,  förklarar Kajsa.

Kyrkans öppna förskola omfattar också babycafé för barn noll till tre år på tisdagar.