Några av Kulturskolans yngre blåselever, från vänster: Melker Johansson, Liv Janveden, Ebba Gustafsson, Elin Gustafsson, Mina Eklund, Alicia Robertsson, Melker Olsson och Julia Aronsson.

Kulturskolan på miniturné

Onsdag 15 februari gav sig Kulturskolans yngre blås- och stråkelever ut på turné för att ha minikonserter på samtliga grundskolor i Mellerud.

– Vi musiklärare hade en fantastisk dag på jobbet med glada, välspelande barn som var schyssta mot varandra under konserter, bussresa, raster och lunch. Eleverna tyckte det var en otroligt rolig dag, men många var trötta efteråt, berättar Cici Albinsson, brasslärare. 

Några citat från elever:

– Jag har haft en helt perfekt dag, en av de bästa, sa Ellie Eléhn. 

– Kan vi göra detta imorgon också? Det var jättekul! sa Mina Eklund

Dagen började med samling 07.15 för eleverna och dagen var slut 13.30. Man besökte samtliga skolor för konsert på cirka 15-20 minuter, inklusive information om instrumenten.

Först gavs konsert på Åsens skola följt av Karolinerskolan, Åsebro skola, Fagerlidsskolan och avslutningsvis för eleverna på Nordalsskolan (i Sparbanksalongen).

Coola mörka toner
Tidningen besökte konserten på Karolinerskolan. Med enkla ord beskriver musiklärarna hur de olika instrumenten fungerar. Stråkläraren Nina Strid klargjorde att en cello har coola mörka toner, annars låter den lite som en fiol. 

Skolans elever sitter tysta och lyssnar på konserten, efteråt får deltagarna applåder, innan de samlar ihop sina instrument och hastar vidare till nästa skola.

– Det var kul att få se dem live, det blir som en riktig orkester. Det är jätteroligt att kulturskolan lever vidare och viktigt för dem att få spela inför kompisar, säger Linda Larsson, rektor på Karolinerskolan.

19 elever deltog
Totalt var 19 elever med på turnén. Det tillkom elever på konserterna på Karolinerskolan och Åsebro skola då eleverna av olika orsaker inte kunde följa med på turnén.

Förutom målet att ge eleverna möjlighet att få spela inför publik var syftet med turnén instrumentdemonstrationer för elever i förskoleklass upp till femman. 

– Just nu finns det lediga platser på samtliga orkesterinstrument på kulturskolan; stråk, träblås och främst grovt brass som trombon och baryton, förklarar Cici Albinsson. 

Lärarna som följde med på turnén var Elias Bremer, träblåspedagog, Anetta Gajevska, fiol, Nina Strid, stråk samt Cici Albinsson, brass.

Susanne Emanuelsson