Din lokala veckotidning

Kanalyran håller ställningen som folkfest

Kontraster, mångfald plus bra kanalyreväder mest hela tiden dagarna två. Så kan man sammanfatta årets upplaga av folkfesten Kanalyran med något för alla. Till och med gratis korv i våffla och Mellerudspilsner.

Mycket är sig likt år från år. Knallar, föreningar och sång och musik av olika slag. Likaså barnparad och kortege förstås. I år med ett speciellt inslag från Melleruds Sister City Scandia som haft en delegation på plats under veckan som gick. De hjälpte till att sätta färg på kortegen.

Hur mycket folk som var i rörelse är svårt att uppskatta. Flera röster bland besökarna tyckte att det var fler än förra året. Det må vara hur som helst med det. Men förra året återupptogs en gammal tradition i anslutning till yran – nämligen att utse en hertig på Dal. 

Hertig Kenneth

Då blev det en hertighen i form av Camilla Lindblom. I år fick hon vara med och kröna 2023 års hertig på Dal. Det var mellerudsprofilen Kenneth Magnusson som hade röstats fram av allmänheten Han fick överta mantel, krona och dubbades i vederbörlig ordning av kommunchefen Karl-Olof Petersson som final på kortegen.

Vad vore Mellerud utan sin korv i våffla? Inte mycket tyckte Petter Olsson som tog initiativ till att slå ett extra slag för den speciella delikatessen. Tack vare ett generöst bidrag från Lions club kunde flera tusen våfflor med tillhörande korv serveras från ett stånd på Österrådaplan.

Där fanns bland annat Petter Olsson och kommunens tillväxtchef Viktor Weiberg och serverade hugade.

Bra för varumärket

Lite längre bort hade kommunchefen Karl-Olof Petersson tagit plats om ölutskänkare. Det var Spendrups som stannat till på en turné bestående av tio stopp med Mellerudsöl i tunnorna. Niclas Jonasson höll i trådarna och tyckte att det var perfekt att stanna till under Kanalyran.

Den öl som serverades var alkoholfri, det var Karl-Olof Petersson noga med att påpeka.

– Jag tror att ölen som ju finns över hela Sverige bidrar till att stärka Melleruds varumärke, sa han.

Ett stort antal föreningar var på plats med prova-på-aktiviteter och annat. Det visar vilken betydelse föreningslivet har för en levande kommun. 

Melleruds Ridklubb som vann första pris för utstyrsel i kortegen hade med sig charmiga ponnyerna Duva och Tuva som fick göra åtskilliga rundturer vid Indiankullen. Asfaltsbowling, gatumusikanter, bilutställning och fullt av aktiviteter vid Mejeriet var annat som tilldrog sig. Och inne i Kyrkans hus visades kyrkohistoriska inventarier som sällan syns. De är så värdefulla att de hålls inlåsta eller så används de inte av andra skäl.

Mycket musik

På stora scenen vid Köpmantorget avlöste musikframträdandena varandra. Det var både lokala förmågor och gäster. Så länge det var uppehåll trivdes folk gott. Det var först mot lördagskvällen som regnet kom på allvar.

På söndagen flyttade Kanalyran till Håverud och Upperud. Ett reportage därifrån kommer i nästa nummer av Melleruds Nyheter.

Text: Tommy Löfgren
Foto: Susanne Emanuelsson, Tommy Löfgren och  Ing-Marie Norrman