Din lokala veckotidning

Moderaternas gruppledare Ludwig Mossberg är mycket nöjd med valet i Mellerud, för första gången är partiet större än Centerpartiet. Foto: Susanne Emanuelsson.

Historisk framgång för Moderaterna

Valets stora vinnare i Mellerud är Moderaterna som för första gången i Melleruds historia är större än Centerpartiet.

– Vi har skrivit historia. Det känns fantastiskt bra, säger Ludwig Mossberg, Moderaternas gruppledare.

Moderaterna fick 20,6 procent av rösterna. Det var en ökning med 6,5 procentenheter. Centern däremot backar med 2,7 procentenheter till 16,4 procent. Detta efter att rösterna från fem av sex valdistrikt räknats.

Återstår att räkna är uppsamlingsröster, vilket sker på onsdag.

– De har troligen ingen större betydelse för resultatet, säger Ludwig Mossberg.

Extramöte för C
Kommunalrådet Morgan E Andersson (C), avböjer under måndagen att kommentera valutgången. Han har kallat sitt parti till ett extra sammanträde under måndagskvällen och meddelar att han först därefter är beredd att uttala sig.

Inget av partierna har fått tillräckligt med röster för att bilda majoritet. Säkerligen kommer Mellerud även denna mandatperiod att styras av en borgerlig koalition. Vilka partier som kommer att ingå i den konstellationen är det ingen som kan säga ännu.

Bjuder in SD
Men Ludwig Mossberg öppnar i alla fall för att ge Sverigedemokraterna mer inflytande. SD ökade med några procentenheter till 21,8 procent.

– Jag ser gärna att SD är med i diskussionerna, säger han.

Socialdemokraterna backar med 2,2 procentenheter, men är fortsatt Melleruds största parti med 24,1 procent. Kristdemokraterna ser ut att backa något och når 5,8 procent. Även Kommunpartiet Mellerud (KiM) tappar något till 5,3 procent. Vänsterpartiet ökar marginellt till 3,8 procent.

För de två partier som tidigare ingick i sexpartistyret och hade problem med att få kandidater gick det inte bra. Miljöpartiet nådde 1,2 procent och Liberalerna 0,9 procent.

Valdeltagandet var 77,7 procent.

Tommy Löfgren