Din lokala veckotidning

Arkivbild från Brudfjällsracet 2017.

Här lär det gå undan!

På lördag körs cykeltävlingen Umara GP på området precis norr om Melleruds Handel i Mellerud. Under söndagen avgörs SWE Cup i linjelopp i Håverud.

Umara GP är en mycket publikvänlig tävling då cyklisterna kör en varvbana på endast 1,6 kilometer. Först ut är herrar seniorer och juniorer som kör i 40 minuter plus två varv, de startar cirka 13.15.

Därefter kör damerna i 50 minuter plus två varv och avslutningsvis herrar elit som kör i 60 minuter plus två varv, med start cirka 14.45.

– Vi har ordnat med spurtpriser så det lär bli åka av – en riktig show. Banan har tre 90-graderskurvor där deltagarna kommer i hög fart. Norra infarten till parkeringen stängs av under tävlingen och vi har ordnat med kravallstaket och funktionärer, säger Oluf Skoogh, i arrangerande klubben Framtidens IK.

Linjelopp på söndag

Söndagens linjelopp, en deltävling i SWE Cup, startar vid Kanalmuseet i Håverud. Cyklisterna kör gemensamt upp på akvdeduktsbron där fältet släpps. Målet är ovanför bron. Sträckan, som körs fyra gånger bland elitherrarna, är på 47 kilometer. Elitherrararna startar klockan 09.30 och de första beräknas gå i mål efter drygt 4,5 timme.

De kör mot Mellerud, höger in mot Anolfsbyn, höger i Tegen till Dals Långed, sedan höger mot Åmål och höger igen in på Brudfjällsvägen. Damer (start 09.45) och juniorer (start 09.45) kör ”bara” två varv.

– Banan är teknisk med både klättring och mer lättåkta partier. Vi har spurtpriser även här. Bland annat kör Anders ”Höna” Johansson i klassen herr/junior, berättar Oluf Skoogh.

Susanne Emanuelsson

Här syns banan som tävlingscyklisterna i Umara GP ska köra på Västerrådaområdet. Varje varv mäter 1,6 kilometer.