Din lokala veckotidning

Ett klipp för Dalsland. Fredrik Lindén, vd för Turistrådet Västsverige, klippte bandet och förklarade Visit Dalsland Center i Håverud för invigt.

Här hittar turisterna allt

Ett starkt varumärke och en gemensam plattform. Visit Dalsland Center i Håverud har alla möjligheter att skapa intresse för och bygga vidare på allt det som Dalsland har att erbjuda.

Det menade Fredrik Lindén, vd i Turistrådet Västsverige som tisdag 20 juni invigde den nya dalslandsgemensamma satsningen i Håverud.

– Och det kommer mera. Redan nästa sommar har vi mer på plats, sa han utan att avslöja vad det handlar om.

Däremot var han imponerad av vad han såg.

– Under senare år har ni haft en otrolig utveckling av besöksnäringen i Dalsland tack vare era engagerade och duktiga entreprenörer. Det bidrar till att många besökare kommer tillbaka igen och igen, sa han och tillade:

– Visit Dalsland Center är en stark plattform att bygga vidare på. Satsningen är ett bra exempel på att man är starkare tillsammans.

Stolt symbol
Invigningsceremonin utanför lokalerna inleddes av Ludwig Mossberg (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Visit Dalsland Center är en stolt symbol för oss som lever och verkar i Dalsland, sa han bland annat.

Britt Bohlin, ordförande för Visit Dalsland, lyfte fram att det inte är så länge sedan glashyttan stängde och lokalerna blev tomma. Det blev med andra ord lite bråttom.

– Att vi står här i dag och kan öppna portarna till vårt nya Visit Dalsland Center är ett exempel på hur bra det kan bli när alla goda krafter samverkar för ett gemensamt mål, sa hon

Hon menar att det är viktigt att samla allt utbud på ett ställe och att aktörerna samarbetar.

– Här har vi allt som en besökare kan önska sig och vill göra.

Tid att mingla
Efter att Fredrik Lindén klippt bandet var det fritt fram att bege sig in i lokalerna, mingla runt och ta del av det samlade utbudet. Stort intresse väckte satsningen en foodmarket med lokala producenter samt några hantverkare. Utmed väggen finns olika aktörers informationsmaterial samlat.

På skärmar på väggen rullar information om Dalsland och olika evenemang. Via andra skärmar ska besökarna söka upp aktiviteter och boende i hela landskapet och boka plats.

Under säsongen har Visit Dalsland Center öppet varje dag. Sex turistvärdinnor tjänstgör så att informationen alltid är bemannad under öppettiderna.

Innan den högtidliga invigningen hölls en träff för utställare och aktörer i närområdet. När sedan dörrarna öppnades för allmänheten var det många som tog chansen att se det nya. Här fanns också representanter för kommunerna Bengtsfors, Åmål och Dals-Ed närvarande liksom tidigare och nya verksamma inom turismnäringen.

Musik från Dalsland
Att Dalsland även har mycket musik att erbjuda visade riksspelmännen Alban Faust och Tomas Fredriksson med sitt program Musik från Dalslands alla hörn. Passande nog hade den lilla scenen placerats framför en stor Dalslandskarta.

Invigningsprogrammet avslutades med stämningsfull körsång utanför lokalerna av Skålleruds församlingskör i det milda solljuset till ackompanjemang av kanalens brusande vattenflöde.

Två synnerligen aktiva under dagen var Kerstin Aronsson, vice vd för Visit Dalsland, och konferencieren Eva Jantzén.

– Det har varit en bra dag där det hänt mycket positivt, sammanfattade Kerstin Aronsson tisdagen i det nya Visit Dalsland Center.

Tommy Löfgren