Din lokala veckotidning

Alfred Sannebro 5 år och Ines Olesen 5 år passade på att leka i snön vid den fina adventsljusstaken i Brunnsparken under lördagens julmarknad.

Gemytligt – precis som en julmarknad ska vara

Doften av brända mandlar, glögg och grillkorv blandat med glada barnskratt – allt inramat av ett snötäckt landskap och mysiga små hus med olika säljare på plats. Det handlar om julmarknaden i Brunnsparken, Dals Rostock med tillhörande klappjakt.

Inne i Kerstin Ljungqvists ateljé är det varmt och trångt, Petter Johnte säljer sitt hembakta bröd i ena hörnet.
   – Det var väldigt vilken rusch det blev, så roligt. Det är extra roligt att Caroline Anderberg öppnat butik i grannhuset också, nu finns det något i alla husen här. Tänk så mycket det blir att titta på i sommar, säger Kerstin Ljungqvist.
   Marianne Carlbring från Vänersborg har besökt julmarknaden förut.
   – Det är jättemysigt här. Maken Svante har köpt en fågelbok på antikvariatet och jag har köpt bröd av Petter. Så det är mer än lyckat, konstaterar Marianne.
   Inez Vintage har Caroline Anderberg döpt sin butik till, namnet kommer efter hennes farmor Inez Pettersson som gick bort i somras.

Farmors tös
   – Jag var farmors tös. Jag har drömt om att köpa det här huset sedan jag satt utanför och ammade min dotter Thilde för tolv år sedan. Så jag kände att jag måste göra det nu, när jag kan. Det känns helt rätt här och idag är det en smygöppning. Det har varit helt fantastiskt med mycket folk, en sådan respons! Jag öppnar upp hela huset till våren, förklarar Caroline.
  Vi träffar Ulla Larsson och Mona Munkbo som fyndat hos Caroline, Ulla håller även en bok om Vänerns fyrar i famnen som hon hittat på antikvariatet Stockrosen.
   – Den ska jag köpa, fyrar ligger alltid så vackert och jag vandrar mycket ute i naturen så här kan vi få tips på besöksmål, förklarar Ulla.
   Ett 20-tal säljare fanns på plats i år. I Gula villan kunde man köpa risgrynsgröt och skinkmacka och i det grå torpet visades vävda textiler upp.
   – Det har gått jättebra idag och väldigt roligt att se att så många besökare kommer utifrån. Vi är sju-åtta stycken i en evenemangskommitté som jobbar med julmarknaden, berättar Maria Pettersson Lantz, som grillar korv tillsammans med Leif Zygelman.

Efterlängtad tomte
Melleruds lucia med följe anlände strax före klockan 15, de bjöd på vacker sång innan  de reste vidare till nästa uppdrag. Därefter sjöng och spelade Stig-Arne Larsson med familj. Mörkret började lägga sig och de yngre besökarna tittade långt efter den efterlängtade tomten. Så dök han upp.
   Några vågade sig fram till honom, medan andra var lite med blyga. Dansen kring granen fick upp värmen på både vuxna som barn. Det blev många som bildade ring runt granen och dansen böljade fram och tillbaka under mycket skratt.
   Efter att pristagarna i klappjakten avslöjats var det äntligen dags för utdelning av godispåsar till barnen, detta avslutade också årets lyckade julmarknad.

Susanne Emanuelsson