Det har gått snabbt för Ludwig Mossberg, 2017 engagerade han sig i Moderaterna. I år 2023 har nytt jobb som kommunstyrelsen ordförande.

Första dagen på jobbet

Nu är det Mossberg som håller i klubban

Nu tar han över. Måndag 2 januari klockan åtta gjorde Ludwig Mossberg (M) första dagen på nya jobbet som kommunalråd i Mellerud.
   – Jag är förväntansfull och ödmjuk inför uppgiften. Men det är ingen drömstart. Tuffa tider väntar. Därför är det bra att vi tar rodret för att bedriva en ansvarsfull politik, säger han.

Om det här var en fotbollsartikel skulle vinkeln kunna vara från division sex till division ett. Det nya kommunalrådet gillar fotboll och spelar mittback i Kroppefjälls IF. I modern fotboll är mittbackarnas uppgift att både ingå i försvaret och anfallet. 

Det är något som på sätt och vis stämmer på Ludwig Mossbergs roll som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande: hålla igen på kommunens utgifter och prioritera för framtiden.

– Det är vård, skola och omsorg som är prioritet ett i alla lägen.

Men om han kommer att få behålla sin plats i laget nästa säsong är han inte helt säker på.

– Med all tid som politiken kommer att ta är det inte säkert att jag platsar längre, säger han med ett skratt.

Ledande i politiska laget
Platsen i det politiska laget med KD och Kommunpartiet Mellerud räknar han dock med att behålla de kommande fyra åren. Han ser det som ett historiskt skifte i kommunens historia. Första gången Moderaterna håller i klubban och Centern inte styr eller är med och delar styre.

I det sammanhanget vill han framhålla att Morgan E Andersson (C), det tidigare kommunalrådet bidragit till att överlämningen kunde ske på bästa sätt.

I slutet av förra veckan var han en sväng uppe på kommunhuset och installerade sig på sin nya arbetsplats. Han har fått överta Morgan E Anderssons gamla rum som han möblerat om. 

När Melleruds Nyheter träffar Ludwig Mossberg på måndagen är hans första dag knappt sex timmar gammal. Rummet känns inte riktigt inbott ännu. Två tavlor av Dalslandskonstnärer hänger på väggarna. På en mindre bokhylla står en ännu cellofanklädd prydlig blomstergrupp.

– Den fick jag av personalen när jag kom i morse.

Morgonen startade med en rivstart. Redan klockan åtta var det dags för första mötet. Kommande sammanträde med kommunstyrelsen skulle förberedas.

Kommunens åttonde kommunalråd
Ludwig Mossberg blir det åttonde kommunalrådet i kommunens historia. Med sina 27 år är han ett av de yngsta kommunalråden i landet. På rak arm kan han räkna upp två som är yngre. Men han tycker inte att åldern i sig är så viktig i sammanhanget.

– Visst har jag mindre erfarenheter än andra politiker. Men det kompenserar jag med mitt engagemang, driv och gnista. Att vara politiker är att göra något nytt. Dessutom har jag stöd från andra erfarna som jag kan luta mig emot.

Ett av Ludwig Mossbergs stora intressen är att läsa. På läslistan står gärna memoarer av politiker. En klar favorit är förre amerikanske presidenten Ronald Reagan. Andra politiker som inspirerar är brittiska Margaret Thatcher, svenska Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt, samt USA-presidenten Barack Obama, som han håller för den bästa politiska talaren av alla.

Det nya styret består av Moderaterna, KD och KiM med stöd av Sverigedemokraterna. Det sistnämnda är Ludwig Mossberg noga med att betona.

– Sverigedemokraterna är ett oppositionsparti.

Just den tolkningen har det varit strid om. Andra partier ser SD som en del av styret och inte i opposition.

På tiden för SD
Ludwig Mossberg tycker att det är på tiden att SD får inflytande efter att ha blivit dåligt behandlade i långa tider.

– SD i Mellerud är konstruktiva, pragmatiska och prestigelösa. De är lätta att samarbeta med.

Ludwig Mossberg understryker flera gånger att han inte ser politiska motståndare som ”fiender”.

– Det är samhällsproblemen som är vår största fiende, inte de andra partierna. I debatten vill jag se mindre polarisering, mer samarbete och verkstad.

Vägen framåt för Melleruds del blir att hålla i ekonomin för att behålla välfärden. Han beskriver det som en långsiktigt hållbar ekonomi med en slimmad, effektiv kommun. 

– Samtidigt är det ingen som vet hur det ekonomiska läget i landet, Europa och världen kommer att utvecklas. Bara att det kommer att påverka oss, säger han. 

Tommy Löfgren