Här syns överdelen av den häftiga helkroppsklänningen.

Floristen Fredrika debuterar som utställare

Fram till 15 april ställer floristen Fredrika Edvrdsson från Åsensbruk ut i konstrummet på biblioteket. Rubriken är ”Evigt liv” med tanke på att installationerna består av torkade blommor och återbrukat material.

Fredrika håller på att ställa iordning utställningen när tidningen kommer på besök. Mitt i rummet står en iögonfallande installation. En provdocka med en helkroppsklänning.

– Bysten består av torkade lammöron, runt midjan har jag satt torkad färgad brudslöja. Sedan har jag använt mig av torkade palmblad och gul tyll längst ner, berättar Fredrika. Hon driver för övrigt Knopp & bladverket i Mellerud sedan november 2021.

Baksidan av klänningen består av bast, lagurus (även kallad hartass/harsvans) och pampasgräs som släp. Ett riktigt mästerverk.

Utställningen består mestadels av torkade blommor och återbrukat material. Detta ligger Fredrika varmt om hjärtat.

En vas har exempelvis en bukett bestående av färska körsbärskvistar, torkade strån, brudslöja, solbollar, tistlar, amaranthus (rävsvans) plus gamla lökar som pynt både i och bredvid vasen. Tre ”evighetsbuketter” med torkat drar blickarna till sig, ena buketten ståtar med påfågelfjädrar – en annan är en gul påskbukett med björkris, brudslöja och lagurus.

– Kolla på mina ”tutt-krukor”, jag har använt mig av lera på andrahandskrukor och sedan målat på dem. Ingen vas är den andra lik, upplyser Fredrika.

Och de är riktigt lustiga, med tuttar i olika former och storlekar.

Gud vad roligt!
– Detta är första gången jag ställer ut, förutom det jag ställde ut under skoltiden när jag läste till florist. Idén kom upp hösten 2022 att ställa ut här, då tänkte jag ”Gud, vad roligt!” Anne-Marie Larsson som ansvarar för utställningarna beställer alltid vernissagebuketterna hos mig och de brukar jag bygga på olika idéer beroende på utställning. Men oj, det var en del jobb att få ihop tillräckligt med alster, säger Fredrika.

Besökarna kan även se en gren med återbrukade lampskärmar, en av dem är tillverkad av torkade lammöron. Fredrika har också tillverkat halsband av smältlim med eucalyptusblad, vide och torkade eterneller. En hatt är dekorerad med torkade blommor…

– Jag har fler idéer, men har inte hunnit göra fler saker. Tänk om man kunde köpa tid, säger Fredrika  med ett leende.

Susanne Emanuelsson