Din lokala veckotidning

Eva Gerdén är i dag en extra glad ordförande för friidrottssektionen i HIF efter beslutet i Allmänna Arvsfonden. Foto: Susanne Emanuelsson.

Får 5 miljoner till friidrottsarena

Nu har startskottet för en friidrottsarena i Mellerud ljudit. Håfreströms IF får 5 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden för att bygga en friidrottsarena vid Rådavallen.

 – Det känns fantastiskt roligt, säger Eva Gerdén, ordförande i friidrottssektionen.

Närmast ska arbetsgruppen i HIF sätta sig ned och börja med att dra upp riktlinjerna för det fortsatta arbetet. Enligt ansökan vill föreningen bygga en fullvärdig arena.

– Det tror jag inte pengarna räcker till. Allt har blivit dyrare sedan vi skickade in ansökan. Nu får vi sätta i gång och söka sponsorer och kanske vara beredda på att vi inte kan få med allt, säger hon.

Kommunen är på
Melleruds kommun ska vara med och satsa pengar, men även där måste man fundera flera saker och ta beslut om hur mycket det ska handla om.

Redan 2018 gjorde Håfreströms IF tillsammans med Melleruds IF och idrottslärarna på Rådaskolan en gemensam ansökan. Skolan hade då inte möjlighet att bedriva idrottsundervisning i enlighet med läroplanen. 

Då gick det inte hela vägen, men den här gången blev det full pott hos Allmänna Arvsfonden.

Andra förutsättningar
I dag har Håfreströms IF tillgång till löparbanor, längdhoppsgrop och plats för kast och kula på Håvåsen. Det här projektet är av en annan dignitet och ger helt andra förutsättningar. Ansökan innehåller allvädersbanor för löpning, ytor för teknik- och kastgrenar. Kort sagt en fullvärdig anläggning.

– Vi vill också att Mellerud ska bli mer känt i friidrottssammanhang, säger Eva Gerdén.

Mellerud har en stolt tradition med duktiga och erkända friidrottare som tävlade på elitnivå. 2005 gjorde HIF en nysatsning och har i dag ett 30-tal aktiva. Det är mest ungdomar, men även juniorer och veteraner.

En arena vid Rådavallen kan bli början på en ny era för friidrotten i Mellerud.

Tommy Löfgren