Din lokala veckotidning

Efterlängtat Valborgsfirande på Kroppefjäll

2018 var senaste gången det var Valborgsfirande på Kroppefjäll. Att evenemanget var efterlängtat rådde det ingen tvekan om – mellan 300-350 personer samlades denna kyliga söndagskväll.

Det stod bilar parkerade längs hela vägen upp till Kroppefjällsparken. Här samlades man för att prata, köpa fika och lotter, gå tipsrunda och lyssna på underhållning. Eva Petrén Allier hälsade alla välkomna och var dessutom kvällens konferencier.

Från Kulturskolan underhöll Juniorbrasset och Ungdomsblåset med en gemensam låt, ”Minimarsch” plus tre låtar vardera. Man hade även lånat in en trummis från Åmåls kulturskola.

Vad vore väl en Valborgskväll utan en barnkör? Gun-Britt Gustafsson har samlat ihop en grupp unga sångare som döpts till Gun-Britts Sångfåglar. De inledde med ”Vi gå över daggstänkta berg” och följde upp med bland annat ”Nu grönskar det” och ”Sång till friheten”.

Sålde slut
Röda Korset, representerade av Inger Larsson och Madelene Polby Edvardsson, sålde lotter som hade en strykande åtgång. De tog slut tidigt på kvällen. Glad över sin godisvinst var Hannes Jakobsson från Dals Rostock. Han hade sällskap av kompisen Willie Flodin, Mellerud.

Vid chokladhjulet hittar vi Bertil Larsson och Olle Gullin från Kroppefjälls hembygdsförening.

– Oj, det blev kallt det här. Jag fick låna en jacka, sa Bertil och såg frusen ut.

Den som ville kunde gå en tipsrunda på området. Intresset var såpass stort att tipslapparna tog slut. Leif Törnros, Linnea Lindner och Carro Anderberg som sitter i styrelsen för arrangerande KRAFTEN Dals Rostock, hade fullt upp med att lösa problemet så att alla kunde gå ändå.

Ny bekantskap
Lady Klara var en ny bekantskap för publiken. De fem kvinnorna från Vänersborg har sång som gemensamt intresse och som de sjöng!

– Man blir glad över att lyssna på dem. Kom ihåg namnet, uppmanade Eva Petrén Allier i presentationen.

Kvällen avslutades med att Rostocks manskör sjöng in våren med bland annat Längtan till landet (Vintern rasat ut) och Sköna maj välkommen – traditionsenligt ackompanjerade av körledaren Anders Fredriksson.

Mycket att längta efter
Melleruds kommunchef Karl-Olof Petersson var vårtalare.

– Det är en stor ära att stå här och hälsa våren välkommen, Dals Rostock är ju en ort under utveckling. Våren innebär mycket förväntan och vi har mycket att längta efter. Ljusa kvällar, fågelkvitter och grönskan. Som Galenskaparna sa ”Å myrera har fått ongar”, sa han.

Han lyfte även fram vikten av att vara rädda om jordklotet.

– Våren står för mycket. Med mina bonderötter tänker jag på vårbruket med doften av jorden. Man ska vara ödmjuk, vi har bara naturen till låns, sa Karl-Olof och avslutade med Stig Dagermans dikt från 1954, En broder mer.

Ett fyrfaldigt leve för våren hölls och därefter sjöng alla nationalsången.

Susanne Emanuelsson