Inga skadade vid ladugårdsbrand

Räddningstjänsten larmades ut till en brand i ladugård med flera tusen grisar vid Östebyn i Grinstad, söder om Mellerud, strax efter 10.30 idag fredag. 

Strax innan  klockan 13 var branden under kontroll, men räddningstjänsten stannar kvar för att kontrollera att den inte sprids.

De initiala uppgifterna var att det handlar om en elektrisk brand, antingen i en ljusarmatur eller en fläkt, som via halm/hö spred sig i ventilationen upp i taket. 

Det finns cirka 2 000 grisar i ladugården, lyckligtvis kom inga grisar till skada. Men ett flertal grisar har transporterats iväg för säkerhets skull. 

Styrkorna från Mellerud, Brålanda, Vargön och Vänersborg har larmats ut. Vid 15-tiden finns styrkan från Högsäter på plats i Mellerud för att passa eventuella nya larm.

Stationsbefälet i Mellerud och Åsensbruk, Patrik Tellander, berättar att man vid 15-tiden fraktar bort hö och halm och säkrar upp platsen för att hindra eventuell spridning.

– Branden är under kontroll sedan några timmar, det har gått väldigt bra även om lokalen är vatten- och rökskadad. De flesta djuren är kvar och ventilationen är igång hos dem, säger han.

Text: Susanne Emanuelsson
Foto: Ing-Marie Norrman