Din lokala veckotidning

Anna Sanengen kommer att finnas på plats i Tokyo under Paralympics för att ta dopingprover på dressyrhästar. Foto: Susanne Emanuelsson.

Anna blir ”dopingpolis” under Paralympics

Anna Sanengen, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, reser till Tokyo under Paralympics för att göra dopingkontroller på dressyrhästar.

Anna har sysslat med dopingkontroller på hästar i 25 år. Senaste stora mästerskapet var när Ryttar-VM avgjordes i USA 2018.

– Paradressyr är jättestort i många länder. Det är så häftigt att se en jättehäst ridas av en ryttare utan ben. Jag har gått utbildning för Internationella Ridsportförbundet och provet var på engelska, på tid.  Det är även en praktisk utbildning med ett praktiskt prov. Det jag gör är att ta urinprov på hästarna, på internationella tävlingar tar också en veterinär blodprov, berättar Anna.

Hon säger också att det ska bli roligt att åka till Tokyo, avfärd sker i slutet av augusti och hon stannar i 14 dagar. Till tävlingarna kommer andra dopingtestare från hela världen, Anna nämner Kanada, USA och Frankrike.

– Jag är den enda som är med från Sverige som testar inom hästsporten.

Hur vanligt är det att hästar dopas?

– Det är inte jättevanligt, men det förekommer. En del kan ha använt tillåtna medel, som hästen inte får ha kvar i kroppen på tävling. Det kanske inte har hunnit gå ur kroppen, till exempel smärtlindring eller lugnande medel. De tre medaljörerna provtas alltid, sedan tillkommer slumpvisa provtagningar på de andra ekipagen. Under Ryttar-VM tog vi mellan 160-170 prover. Vid Paralympics deltar färre antal hästar, men själva organisationen är mycket större på grund av alla andra sporter. Detta blir det största jag varit med på, konstaterar Anna.

Susanne Emanuelsson