80-talsnostalgi med Scenario

Grundstommen i Scenario består av folk som var med i Rådaskolans Öronmatsföreställningar under 1980-talet. Därför är det inte oväntat att de döpt sin senaste show på Kulturbruket-på-Dal till ”Back to the 80’s”.

Scenario gör aldrig något halvdant. Det är ”all in” som gäller. Så när den fulltaliga publiken gick in i Sparbanksalongen möttes vi av affischer och skivomslag med några av 80-talets stora namn. På scenen fanns dessutom ett par jättelika Rubikskuber.

För att verkligen understryka det nostalgiska var det sedvanliga pausfikat utbytt mot gammaldags läskbackar. De innehöll 33cl glasflaskor med Cuba Cola och annan tidstypisk läsk. Som tilltugg serverades chokladbollar.

Påkostat
Det är påkostade shower de bjuder oss. På scenen fanns en ”balkong” uppbyggd och Kulturbruket ljusrigg var kompletterad med extra lampor. Eftersom det handlade om 80-talsmusik fanns också den obligatoriska rökmaskinen med.

Även instrumentuppsättningen luktade 80-tal. Anders Karlsson stod på en upphöjning omringad av syntar och sin älskade hammondorgel, en uppsättning värd Rick Wakeman eller Keith Emerson. Henrik Gajewska hade givetvis dubbla bastrummor, och i sann 80-talsanda fick han köra ett trumsolo.

Nytt för i år var dansarna. Lena Anderssons dotter Amelia och hennes kompis Lova Fransisco förgyllde många av numren. Extra minnesvärt var deras framträdande som boxare under ”Eye of the Tiger” och som spöken i ”Ghostbusters” samt och skuggeffekterna i ”Take on Me”. Ny var också gitarristen Anders Mellberg, bror till bassisten Lars Mellberg.

Stark sång
En av Scenarios verkliga styrkor är sången. Gruppen disponerar tre solosångare. Lena Andersson och Roger Richardsson har varit med från starten medan Paula Oskarsson kommit till under de senare projekten. Alla tre hade soloinsatser, ofta uppbackade av någon av de andra som lade till stämmor.

Starkast blev det när de sjöng alla tre, ibland med bröderna Mellberg i bakgrund. Deras version av Madonnas ”Like a Prayer” var i det närmaste magisk. Bara orgel och diskreta trummor i bakgrunden och alla fem sångarna. En underbar version.

Även deras grillfestinslag var njutbart. Lars och Anders på akustiska gitarrer och så vacker stämsång i Tina Turners ”Simply the Best”.

Massor av låtar
Det bjöd på ett generöst musikurval. Om jag räknat blev det 37 låtar, varav några inbakade i medleyn. I flera omgångar var låtarna samlade till tematiska sjok. Vi fick ett med svenska hits, en filmlåtskavalkad och ett sjok med ballader.

Givetvis var melodiös hårdrock ett genomgående tema. En av showens absoluta höjdpunkter var en instrumental låt ur Rainbows repertoar. ”Difficult to Cure” är baserad på körtemat i fjärde satsen av Beethovens nionde symfoni. Komplex till sin struktur fick framför allt Anders Mellberg jobba hårt. Som belöning fick gruppen kvällens längsta applåd.

Humor
Ett obligatoriskt inslag i alla Scenario-shower är en sketch med Gajewska och Richardsson. Den här gången blev det ett inslag kring Melodikrysset.

Gajewska var också inne som dansare i ”Dirty Dancing”. Richardsson visade sin talang i ”Ghostbusters” där han jagade spöken med en dammsugare på ryggen och en stor vattenpistol i handen.

Även de få mellansnacken innehöll både humor och nostalgi. Som exempel berättade Anders Karlsson om hur Hem och Skolaföreningen fick för sig att, uppmuntrade av ett Siewert Öholm-program, alla hårdrocksälskare var djävulsdyrkare och lyckades få till ett förbud mot att lyssna på detta på skolan.

– Det gjorde det ännu mer spännande, förklarade Anders.

Inför pausen fick Paula Oskarsson också chansen att markera åldersskillnaden mellan henne och de andra.

Gamla människor behöver en paus, annars orkar de inte.

Utsålt (som vanligt)
Den här gången gav Scenario tre föreställningar. Två var utsålda långt i förväg och till den tredje gick de sista biljetterna timmarna före starten. Det visar på gruppens popularitet. Det är bara för oss att tacka och ta emot för den här showen och hoppas att det inte dröjer för länge innan de sätter upp nästa.

Lars Nilsson
Foto: Andreas Asp