Golfbanan är räddad!

golfbanan

En glatt gäng klubbmedlemmar som samlats på golfbanan efter att affären stod klar under onsdagseftermiddagen. Från vänster: Göran Ericsson, Ann-Marie Ericsson, Krister Olson, sekreterare, Gunilla Andersson, suppleant, Leif Bengtsson, Golffastigheter i Mellerud AB, Joacim Bergqvist, ordförande, Tove Olsson, Bengt Andersson och Johan Arwedahl. Foto: Susanne Emanuelsson.

Onsdag 3 maj 2017. Det kommer alltid att vara en dag att minnas för medlemmarna i Melleruds golfklubb. Då blev affären klar och hela anläggningen med mark och fastigheter gick över till nya ägare. Därmed ser det ut som om framtiden är räddad för klubben.

Efter några månaders förhandlingar med Marcus Engebretsen, Tricona AB, blev det äntligen klart under onsdagseftermiddagen. Leif Bengtsson gjorde klart det sista med banken vid 15-tiden och hans nystartade bolag Golffastigheter i Mellerud AB (som är dotterbolag till Leif Bengtssons Fastighets AB) är härmed ägare av anläggningen.

– Det borgar för en trygg framtid och definitivt en långsiktighet. Nu hoppas jag vi kan locka både nya och gamla medlemmar, säger Joacim Bergqvist, ordförande i Melleruds GK nöjt.

– Jätteroligt! Vi ser väldigt positivt på detta från styrelsen, säger Gunilla Andersson suppleant i styrelsen.

– Det var en uppdelad affär, vi har köpt mark och fastigheter från tre olika bolag. Båda parter är nöjda, konstaterar Bengtsson, som inte vill avslöja köpeskillingen.

Skapa trygghet

Han understryker vikten av att skapa en enhet och trygghet nu när allt ägs av samma bolag.

Anledningen till köpet?

– Som i alla affärer är det tillfälligheter som dyker upp. Vi tror på en mycket god framtid för golfklubben och en fin bana. Inledningsvis tjänar vi inga pengar, men det är roligt att hjälpa en idrottsförening där medlemmarna kämpar så hårt för sin klubb, säger Bengtsson.

Det var när samarbetet mellan golfklubben, förra markägaren och banskötaren bröts som det fanns risk för att golfbanan inte skulle få finnas kvar. Det var då Leif Bengtsson kom in i bilden.

– För varje resa till Mellerud när jag fick träffa dessa otroligt engagerade klubbmedlemmar blev det allt lättare att ta beslutet. Jag har sett hur alla krigat och kämpat för att utveckla klubben på alla plan. Det är ovanligt att så många engagerar sig i en golfklubb. Det gjorde det utan tvekan enklare att investera, säger Bengtsson.

Stötta golfklubben

Steg ett är att stötta golfklubben med goda avtal för att skapa en god ekonomi samt att bygga upp en välskött bana. Klubben arrenderar banan förmånligt av den nya ägaren. Klubben får dessutom alla greenfeeintäkter.

På rangen planeras arbetet starta i dagarna med sex utslagsplatser under tak, med liggande gul panel och glaserat svart tegeltak. Ny bollautomat, nya bollar och möjlighet att betala med kort är andra nyheter.

Klubben skriver avtal om banskötseln med en av Sveriges bästa banskötare, Magnus Barth Golfbaneservice, som har 26 års erfarenhet av att sköta golfbanor.

– Han startar upp i dagarna. Det ska bli en toppbana igen, men det tar förstås tid. Men Magnus kan göra underverk på bara en månad, det vet jag, säger Bengtsson.

Tolv parhus ingick

Det finns 16 parhus på området, tolv av dem ingick i köpet. Fyra är privatägda.

– De ska ses över och renoveras. När tiden är mogen ska vi ha in boende, men det är inte klart ännu om det blir hyresrätter eller bostadsrätter. Fokus för vår del är golfbanan och golfklubben. Vi känner ingen stress med fastigheterna. Det måste bli rätt från början, konstaterar Bengtsson.

Utsidan av fastigheterna ska snyggas upp och det utlovas ett fint parkområde framöver. Det finns en godkänd detaljplan som omfattar ett seniorboende på den plats som maskinhallen/ladugården stod innan den brann ner för ett antal år sedan. Dessutom finns planer på 17 villor, 18 parhus som en fortsättning av den ”hästsko” man börjat bygga samt en större villa.

– Det är med fastigheterna vi kan få uppsidan av affären. Vårt mål är att skapa en ljus framtid och bra förutsättningar för golfklubben. Vi hjälper till att finansiera förbättringarna på rangen, säger Bengtsson.

Klubbhus

Den gamla pay and playbanan får stå orörd ett tag till. Bengtsson nämner behovet av klubbhus med toaletter och omklädningsrum. Men det ligger i steg två.

Spelar du golf själv?

Ja, men jag får väl se till att bli bättre. Jag ska absolut komma hit och spela, hoppas på att få hjälp här. Mitt hcp är  cirka 18, men nu spelar jag på 25 så jag har mycket att ta igen.

Leif Bengtsson är född 1963 och bor i Vänersborg. Han driver flera olika bolag. Men började sin karriär med att starta Hemköp Torpahallen i Vänersborg. Ena sonen tog över butiken för två år sedan. Han testkörde sin företagsidé Picadelli salladsbar i Hemköp Torpahallen 2010. Detta slog väl ut och bolaget växte enormt. Idag har Picadelli omkring 1 000 anställda. Leif Bengtsson har dock sålt största delen av företaget, men finns kvar som en liten delägare.

Susanne Emanuelsson
susanne@mellerudsnyheter.se